Kolorowy talerz grillowanych warzyw
Apetyczne i smaczne.

Składniki dla 4 osób:
- 2 duże marchewki, - po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce, - 1 cukinia (ok. 330 g), - 150 g boczniaków, - 1 bakłażan (około 300 g), - sól, - 400 g pomidorów, - 1 pęczek pietruszki, - 4-5 gałązek tymianku, - 1 gałązka rozmarynu, - 1 cytryna, - 2-3 ząbki czosnku, - 75 ml oliwy z oliwek, - czarny pieprz, - grubej soli - według upodobań
Przygotowanie:
Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Marchewki włożyć do gotującej, osolonej wody na 6-8 minut. Wyjąć, osączyć i pokroić w skośne grube plastry. Paprykę rozkroić na cztery części. Cukinię i bakłażana pokroić w grube skośne plastry. Plastry bakłażana posolić. Pomidory pokroić w grube plastry. Pietruszkę posiekać, z tymianku i rozmarynu oberwać listki. Cytrynę dokładnie umyć i wytrzeć do sucha, obrać połowę skórki i bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Czosnek, pietruszkę, tymianek, rozmaryn zmieszać ze skórką z cytryny, dodać olej.. Przyprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana przetrzeć papierowym ręcznikiem. Warzywa opiekać na grillu smarując olejem z przyprawami. Kto lubi może posypać gotowe warzywa grubą solą. Danie doskonale smakuje z oliwkami i ciabattą. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!