Kolorowy talerz grillowanych warzyw

Apetyczne i smaczne.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 duże marchewki,
- po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce,
- 1 cukinia (ok. 330 g),
- 150 g boczniaków,
- 1 bakłażan (około 300 g),
- sól,
- 400 g pomidorów,
- 1 pęczek pietruszki,
- 4-5 gałązek tymianku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1 cytryna,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- czarny pieprz,
- grubej soli - według upodobań

Przygotowanie:

Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Marchewki włożyć do gotującej, osolonej wody na 6-8 minut. Wyjąć, osączyć i pokroić w skośne grube plastry. Paprykę rozkroić na cztery części. Cukinię i bakłażana pokroić w grube skośne plastry. Plastry bakłażana posolić. Pomidory pokroić w grube plastry. Pietruszkę posiekać, z tymianku i rozmarynu oberwać listki. Cytrynę dokładnie umyć i wytrzeć do sucha, obrać połowę skórki i bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Czosnek, pietruszkę, tymianek, rozmaryn zmieszać ze skórką z cytryny, dodać olej.. Przyprawić solą i pieprzem. Plastry bakłażana przetrzeć papierowym ręcznikiem. Warzywa opiekać na grillu smarując olejem z przyprawami. Kto lubi może posypać gotowe warzywa grubą solą. Danie doskonale smakuje z oliwkami i ciabattą.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas