Kolorowy zawijaniec

Palce lizać!

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1,2 kg schabu
  • 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju

Składniki - farsz

  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 20 dag papryki konserwowej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 15 dag sera typu feta
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonej papryki: słodkiej i ostrej
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso: schab umyj i osusz. Rozetnij wzdłuż tak, by powstał płat - nie rozcinaj go do końca. Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem i natrzyj 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z drugiej strony posmaruj go octem wymieszanym z sosem sojowym i z olejem. Zwiń w roladę i odłóż do lodówki. 

2. Farsz: szpinak umyj i osusz. Papryki i ser pokrój na małe kawałeczki. Na maśle podsmaż żółtą paprykę, wrzuć szpinak i posiekany czosnek. Wsyp przyprawy i podduś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wrzuć pokrojoną paprykę marynowaną. Przestudź i wymieszaj z serem. 

3. Mięso rozwiń i na stronie z czosnkiem rozłóż farsz tak, by został centymetrowy kawałek wolnego boku. Złóż na pół, formując mięso w roladę. Miejsce łączenia zepnij wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody (lub bulionu). Przykryj i piecz ok. 90 minut w 180 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje