Kolorowy zawijaniec
Palce lizać!

Składniki
- 1,2 kg schabu
- 1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- farsz
- 40 dag świeżego szpinaku
- 20 dag papryki konserwowej
- 1/2 żółtej papryki
- 15 dag sera typu feta
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce mielonej papryki: słodkiej i ostrej
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso: schab umyj i osusz. Rozetnij wzdłuż tak, by powstał płat - nie rozcinaj go do końca. Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem i natrzyj 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z drugiej strony posmaruj go octem wymieszanym z sosem sojowym i z olejem. Zwiń w roladę i odłóż do lodówki. 2. Farsz: szpinak umyj i osusz. Papryki i ser pokrój na małe kawałeczki. Na maśle podsmaż żółtą paprykę, wrzuć szpinak i posiekany czosnek. Wsyp przyprawy i podduś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wrzuć pokrojoną paprykę marynowaną. Przestudź i wymieszaj z serem. 3. Mięso rozwiń i na stronie z czosnkiem rozłóż farsz tak, by został centymetrowy kawałek wolnego boku. Złóż na pół, formując mięso w roladę. Miejsce łączenia zepnij wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody (lub bulionu). Przykryj i piecz ok. 90 minut w 180 st.