Kolorowy zawijaniec

Palce lizać!

Rolada z nadzieniem
Rolada z nadzieniem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso: schab umyj i osusz. Rozetnij wzdłuż tak, by powstał płat - nie rozcinaj go do końca. Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem i natrzyj 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Z drugiej strony posmaruj go octem wymieszanym z sosem sojowym i z olejem. Zwiń w roladę i odłóż do lodówki. 

2. Farsz: szpinak umyj i osusz. Papryki i ser pokrój na małe kawałeczki. Na maśle podsmaż żółtą paprykę, wrzuć szpinak i posiekany czosnek. Wsyp przyprawy i podduś 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, wrzuć pokrojoną paprykę marynowaną. Przestudź i wymieszaj z serem. 

3. Mięso rozwiń i na stronie z czosnkiem rozłóż farsz tak, by został centymetrowy kawałek wolnego boku. Złóż na pół, formując mięso w roladę. Miejsce łączenia zepnij wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Roladę włóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody (lub bulionu). Przykryj i piecz ok. 90 minut w 180 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas