Konfitura truskawkowa

Smak truskawek na dłużej.

Do chleba, naleśników, gofrów...
Do chleba, naleśników, gofrów...123RF/PICSEL

Składniki:

- 0,5 kg truskawek,
- 0,5 kg cukru,
- szczypta imbiru

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Część truskawek pokroić w kostkę, resztę ugnieść widelcem, połączyć z połową cukru i doprowadzić do wrzenia po czym dodać resztę cukru, pozostawione truskawki i imbir, jeszcze raz zagotować.

Gotową konfiturę przekładać do wyparzonych, suchych słoików, zakręcić. Układać na ściereczce kuchennej odwrócone, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać na francuskich rogalikach z masełkiem. Czas przygotowania 1 h. plus czas chłodzenia.
Przepis na 15 osób.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas