Konfitury z wiśni + sok

Nadesłał Wojciaszek.

Przepis:

przepis podstawowy do zwielokrotniania

2 kg wiśni,

3/4 kg cukru,

miód - około 4 łyżek stołowych,

goździki - 1/4 opakowania,

Przygotowanie:

Wsypujemy wydrylowane wiśnie do garnka (zostawiając około 2 wisienek z pestkami na słoik), wsypujemy 2/3 cukru i dodajemy miód. Odstawiamy na 1 godzinę, zaczynamy gotować na małym ogniu około godziny i wyłączamy, goździki rozcieramy w moździerzu dodajemy do garnka, drugi raz gotujemy konfitury, a pod koniec zwiększamy natężenie gotowania.

Zlewamy nadmiar soku, przesączamy przez gazę i rozlewamy do wyparzonych butelek. Zostawiamy na tyle soku aby konfitury były "mokre".

Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dosypujemy pozostały cukier, zagotowujemy i na gorąco wkładamy do wyparzonych słoików (proponuję małe słoiczki - łatwiej opanować łakomstwo)odwracamy do góry dnem. Pozostałości z dna polecam na ciepło - już nie będzie takiej drugiej okazji tego roku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas