Kopytka z serem (po 11. miesiącu)

Kopytka
KopytkaRodzice w kuchni
  • 1 łyżeczka soli (można dać 1,5, ale im mniej tym lepiej)
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag białego sera
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1 ugotowana marchewka
  • pół dużej natki pietruszki
  • 1/3 ugotowanej dużej cebuli
  • 1/4 ugotowanego selera
  1. Ugotowane ziemniaki, biały ser i warzywa zmiel przez maszynkę.
  2. Dodaj łyżeczkę soli, pieprz i łyżkę masła, a następnie delikatnie wymieszaj.
  3. Na środku masy zrób dołek i wbij do niego jajko. Całość szybko rozmieszaj.
  4. Do ciasta dodawaj po trochę mąki i wyrabiaj je na gładką masę. Zagniataj ją od zewnątrz do środka. Gdyby ciasto było zbyt luźne możesz dodać do niego więcej mąki. Pamiętaj, że im więcej jej dodasz, tym kopytka będą twardsze.
  5. Na stolnicy posypanej mąką roluj kawałki ciasta tak, by powstały podłużne wałeczki. Gdyby ciasto było zbyt lepkie możesz posmarować ręce tłuszczem (oliwą, olejem lub masłem).
  6. Wałeczki tnij nożem pod skosem. 
  7. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę. Kopytka (po 2-3 garście) wrzucaj na wrzątek, a kiedy wypłyną, gotuj je przez 2-3 minuty, odcedź i gotowe.