Korzenne brownie z pierniczkami – sylwestrowy rarytas z posmakiem świąt

Brownie korzenne na dłużej zatrzyma zapach świąt w domu
Brownie korzenne na dłużej zatrzyma zapach świąt w domu123RF/PICSEL

Brownie - co to za ciasto?

Zobacz również:

    Korzenny przysmak - wskazówki

    Pierniczki sprawdzą się jako dekoracja apetycznego brownie
    Pierniczki sprawdzą się jako dekoracja apetycznego brownie123RF/PICSEL
    • czekolada - jedna powinna być gorzka, a najlepiej w przedziale od 60 do 80% zawartości kakao, a druga mleczna;
    • jajka - koniecznie w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Proces ocieplania możemy przyspieszyć za pomocą miski z ciepłą wodą, do której wkładamy jajka i wymieniamy co 10-15 minut;
    • pierniczki - nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć tych, które zostały po świętach, lub zdecydować się na kupne, np. w czekoladzie.

    Brownie z pierniczkami - przepis

    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 50 g czekolady mlecznej
    • 130 g masła
    • 150 g cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 80 g mąki pszennej
    • 10 g niesłodzonego kakao
    • 2 łyżki przyprawy do piernika
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 10-12 pierniczków na wierzch
    1. Do garnuszka z grubym dnem wkładamy masło, roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie dodajemy połamaną gorzką i mleczną czekoladę.
    2. Zawartość naczynia mieszamy do rozpuszczenia czekolady, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
    3. Do czystej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i łączymy składniki za pomocą trzepaczki. W kolejnym kroku wolnym strumieniem dolewamy ostudzoną czekoladę z masłem.
    4. Masę wzbogacamy o porcję przesianej mąki, kakao, proszku do pieczenia oraz przyprawy piernikowej. Wymieszane ciasto przekładamy do formy 18 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Po wyrównaniu wierzchu brownie układamy na nim w równych odstępach pierniczki i pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
    6. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy brownie z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Brownie z patelniPolsat