No to klops! Przepis na szybki i pożywny obiad
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Klopsy nie muszą być synonimem porażki! Warto znać na nie przepis i sięgnąć po niego wtedy, kiedy nie mamy weny na przygotowanie obiadu albo czas nagli, gdy domownicy marudzą z burczącymi brzuchami. Wtedy mamy asa w rękawie: szybko robimy klopsy i po oznakach niezadowolenia nie będzie śladu. Jak zrobić klopsy? Zobacz, jakie to łatwe.
Dlaczego akurat klopsy?
Choć klops to nazwa zazwyczaj zarezerwowana dla pieczeni rzymskiej, to dziś na kulinarny tapet bierzemy małe klopsiki, czyli pulpety. Nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni, a w mig można je zaserwować i podać wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Co więcej, można podawać je z różnymi sosami, a w takiej wersji wystarczy ugotować ziemniaki, kaszę lub makaron i obiad wychodzi jak malowany. Jak zrobić klopsy? Czas poznać potrzebne składniki.
Składniki:
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (trzy łyżki)
- Mąka pszenna (łyżka)
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy mięso, jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Całość mieszamy ręką na gładką masę, a następnie formujemy małe, mięsne kuleczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy delikatnie nasze klopsiki, aby z każdej strony były lekko zarumienione. Gdy nam się to uda, zalewamy niewielką ilością wody, patelnię przykrywamy i całość dusimy pod przykryciem nie dłużej niż kwadrans. Na koniec w osobnej miseczce rozrabiamy mąkę z niewielką ilością wody i wlewamy całość do naszych klopsów. Po kilku chwilach, gdy sos zgęstnieje, obiad gotowy!
Pamiętaj o dodatkowych składnikach
Jeśli udało nam się opanować podstawowy przepis na klopsy, to czas na modyfikację przepisu. Mięso można doprawiać na tysiące sposobów: można dodać odrobinę curry, kurkumy lub bawić się kompozycją suszonych ziół: majeranku, tymianku, bazylii albo oregano. Niektórzy nie wyobrażają sobie klopsików bez cebuli i czosnku, więc można je również uwzględnić kompletując składniki.
A co z sosem? Można go zrobić do klopsów w kilka chwil: wystarczy do podsmażenia użyć pomidorów w puszce i całość przyprawić bazylią, by wyszedł kremowy sos pomidorowy. Z drugiej strony można również zrezygnować z mąki, a zamiast niej dodać zahartowaną śmietanę i całość obsypać sporą ilością kopru.