Korzyści z wykluczenia cukru w diecie

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, ze cukier jest szkodliwy. Nie tylko przyczynia się do niszczenia zębów naszych najmłodszych, ale w nadmiarze prowadzi do nadwagi i otyłości, szkodzi sercu, a także może sprzyjać rozwojowi cukrzycy. Niestety, mimo oczywistych konsekwencji i tak spożywamy go zbyt dużo, bo znajduje się w wielu produktach. Jeśli uda nam się ograniczyć jego konsumpcję, z pewnością poprawimy kondycję swojego organizmu. Poznaj, jakie korzyści płyną z ograniczenia cukru w diecie.

"Cukier krzepi": taki slogan był aktualny jeszcze kilkadziesiąt lat temu. A teraz?
"Cukier krzepi": taki slogan był aktualny jeszcze kilkadziesiąt lat temu. A teraz?123RF/PICSEL

Gdzie znaleźć można cukier?

Cukier najczęściej kojarzy się z sacharozą - białymi kryształkami powstałymi w wyniku rafinacji buraków cukrowych lub trzciny cukrowej (wtedy przyjmują brązową barwę), które znajdują się w domowych cukiernicach. Warto wiedzieć, że cukry zaliczane są do węglowodanów. Obecne są w wielu produktach spożywczych, które pozornie uznawane są za zdrowe. Gdzie między innymi? Np. w owocach (w postaci fruktozy), ziemniakach czy ryżu (czyli w skrobi), a także w produktach pełnoziarnistych. Choć naturalnych źródeł węglowodanów nie powinno się wykluczać z diety, to ich spożycie obciąża trzustkę, więc spożywanie cukru rafinowanego (powstałego w sposób przemysłowy) szkodzi organizmowi i w długotrwałej perspektywie może bardzo zaszkodzić zdrowiu. Dlatego jego ograniczenie albo całkowita rezygnacja, mogą poprawić kondycję organizmu. W jaki sposób?

Zaczniesz jeść mniej!

Samo zjedzenie od czasu do czasu łakoci albo wypicie filiżanki słodzonej herbaty nie wyrządza wielkiej szkody w organizmie, ale niekiedy zdarza się również i tak, że - zgodnie z powiedzeniem - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? Cukier powoduje, że zmniejsza się ilość wydzielanej przez organizm leptyny. To białko odpowiada w dużej mierze za uczucie sytości. Więc w wypadku, gdy mamy jej niski poziom, jemy zdecydowanie więcej i ciągle odczuwamy niepohamowany głód. To może być krótka droga do bardzo niebezpiecznej sytuacji, jaką jest uzależnienie od cukru. Dlatego ograniczenie bądź całkowita rezygnacja z cukru pomoże poskromić chęć na podjadanie, a także zapobiegnie błyskawicznemu przybieraniu na wadze.

Zyskasz więcej energii!

Cukier i jego pochodne powodują, że w organizmie dochodzi do wielu procesów, które obciążają narządy. Chodzi tu przede wszystkim o trzustkę i wątrobę. Cukry zawierają wysoki indeks glikemiczny, który określa, jak szybko po ich spożyciu podnosi się poziom glukozy we krwi. Ten stan wymusza na trzustce ogromną pracę, bowiem musi wyprodukować taką ilość insuliny, aby unormować poziom glukozy. Oczywiście wątroba ma również swój udział w całym procesie, ponieważ też wytwarza hormony odpowiedzialne w przekształcenie cukru w energię. Niestety, wytężona praca narządów niekorzystnie odbija się na kondycji całego organizmu. Bowiem paradoksalnie możemy czuć się ospali i przeciążeni oraz cierpieć na deficyt sił. Rezygnacja z cukru, zwłaszcza rafinowanego, odciąży narządy i poprawi funkcjonowanie wszystkich układów organizmu.

Trądzik może być konsekwencja nadmiernego spożycia cukru
Trądzik może być konsekwencja nadmiernego spożycia cukru123RF/PICSEL

Odzyskasz piękny wygląd skóry!

Osoby, które spożywają cukier w nadmiernej ilości, często są - bardziej niż inni - narażeni na różne choroby skórne. Dlaczego? Ponieważ jest on pożywką dla bakterii, które niekorzystnie wpływają na jej kondycję. Wszystko to może sprawdzić, że na skórze pojawiają się wypryski, które w dłuższej perspektywie sprzyjają powstawaniu trądziku i zmian zapalnych. Dodatkowo skóra, która jest obciążona szybciej traci naturalny blask oraz wiotczeje. Jeśli zrezygnujemy z cukru, łatwiej będzie utrzymać cerę w dobrej kondycji, a także zapomnimy o trądziku!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas