Korzyści zdrowotne papai

Papaja (melonowiec właściwy) jest bardzo popularna na całym świecie. Ten tropikalny owoc zawiera liczne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i K oraz niacynę, magnez, potas, białka, karoten i błonnik. Każdy fragment drzewa papai - od owoców aż po liście - posiada pewne właściwości lecznicze. W przypadku papai, oprócz miąższu, do jedzenia nadają się również nasiona tych owoców, chociaż mają ostry, pieprzny smak. Oto kilka podstawowych zalet papai:

papaja
papaja© Photogenica

Chroni przed chorobami serca

papaja zalety
© Photogenica

Regularne spożywanie papai może zapobiegać miażdżycy i cukrzycowej chorobie serca. Jej owoce są doskonałym źródłem witamin A, C i E - bardzo silnych przeciwutleniaczy. Owe składniki odżywcze zapobiegają utlenianiu cholesterolu - jednej z głównych przyczyn zawałów serca i udarów mózgu. Papaja jest bardzo bogata w błonnik, który jest przydatny w obniżaniu podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi.

Poprawia trawienie

W papai występują duże ilości enzymu trawiennego zwanego papaina. Pomaga on rozbijać twarde włókna białkowe i wspomaga naturalny proces trawienia.

Wysoka zawartość wody i błonnika rozpuszczalnego w jej owocach jest również dobroczynna dla naszego procesu trawienia. To z kolei sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu systemu wydalniczego i zapobiega zaparciom. Duże ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, oraz witaminy C i E zmniejszają zaś ryzyko wystąpienia raka okrężnicy. Nasiona papai są bogate w bogate w enzymy proteolityczne, które pomogą nam pozbyć się robaków i pasożytów jelitowych.

Poprawia cerę

papaja owoc
© Photogenica

Papaja zawiera kilka składników, które czynią prawdziwe cuda dla naszej skóry. Aby w pełni skorzystać z nieprawdopodobnych właściwości tego owocu, warto wykorzystywać go w formie maseczki na twarz. Papaja zaaplikowana w takiej formie pomoże otworzyć zatkane pory skóry, co z kolei przysłuży się w leczeniu trądziku i zapobieganiu zakażeń skóry. Sfermentowany miąższ z papai (dzięki obecności papainy) asystuje w rozpuszczaniu martwych komórek skóry i nadaje jej świeży wygląd. Pomaga również w redukowaniu oznak starzenia się skóry.

Odżywia włosy

Bogata w wiele witamin i substancji odżywczych i enzymów papaja może stymulować ich wzrost i zwiększyć siłę. Zwiększa ona również gęstość włosów poprzez odżywienie ich. Papaję można wykorzystać nawet do zwalczania łupieżu. Według ekspertów, korzyści płynące z papai można uzyskać poprzez regularne jedzenie jej owoców lub stosowanie produktów do pielęgnacji włosów (w postaci ekstraktu z owoców), zawierających ją jako główny składnik. Możesz również wykorzystać ekstrakt z liści papai w roli odżywki, aby dodać matowym, pozbawionym życia włosom dodatkowego połysku.

Pomaga utrzymać prawidłową wagę

papaja na trawienie
© Photogenica

Papaja jest bogatym źródłem witamin A i C, kwasu foliowego, błonnika i potasu. Substancje te są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Bogate w błonnik produkty sprawiają, że dłużej ​​czujemy się najedzeni. Zapobiegają też zaparciom. Nawet mały owoc papai zapewnia prawie 11% zalecanej dziennej wartości błonnika. Papaina zawiera również wiele naturalnych enzymów, które wspomagają trawienie i stymulują szybszy przepływ pokarmu w jelitach. Słabe trawienie często związane jest ze złym odżywianiem i nadwagą. Owoce papai pomogą nam poradzić sobie z tymi problemami.

Pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego

Papaja zawiera w sobie sporo potasu - substancji, która przeciwdziała szkodliwemu wpływowi sody i pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Eksperci zalecają, by pacjenci cierpiący na nadciśnienie wprowadzili papaję do swojej codziennej diety. W celu zwiększenia jego spożycia owoc ten można dodawać do np. sałatek lub ostrego sosu salsa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas