Kotlecik fasolowy
Doskonały z sosem pomidorowym.
- 40 dag białej fasoli,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 15 dag smalcu lub oleju,
- czerstwa bułka,
- 5 łyżek tartej bułki,
- 2 łyżki majeranku,
- sól, pieprz Przygotowanie:
Fasolę zalać dużą ilością wody. Odstawić na 12 godzin. Następnie odlać wodę, zalać fasolę czystą wodą, gotować, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania lekko posolić. Odcedzić i odczekać, aż wystygnie. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju lub smalcu. Fasolę, usmażoną cebulkę odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka, przyprawy, czym wyrobić. Formować kotleciki, obtaczać je w tartej bułce, smażyć 8 minut z każdej strony. Najlepiej smakuje z risotto lub sałatką warzywną oraz sosem pomidorowym. Porcja - 380 kcal Czas przygotowania: 70 minut