Kotlecik fasolowy
Doskonały z sosem pomidorowym.

Składniki na 10 porcji:
- 40 dag białej fasoli, - 1/3 szklanki mleka, - 2 cebule, - 2 jajka, - 15 dag smalcu lub oleju, - czerstwa bułka, - 5 łyżek tartej bułki, - 2 łyżki majeranku, - sól, pieprz Przygotowanie:
Fasolę zalać dużą ilością wody. Odstawić na 12 godzin. Następnie odlać wodę, zalać fasolę czystą wodą, gotować, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania lekko posolić. Odcedzić i odczekać, aż wystygnie. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju lub smalcu. Fasolę, usmażoną cebulkę odciśniętą bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka, przyprawy, czym wyrobić. Formować kotleciki, obtaczać je w tartej bułce, smażyć 8 minut z każdej strony. Najlepiej smakuje z risotto lub sałatką warzywną oraz sosem pomidorowym. Porcja - 380 kcal Czas przygotowania: 70 minut