Reklama

Reklama

Kotleciki coxinhas

Brazylijski przysmak - kotleciki coxinhas to sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego pozostałego po gotowaniu zupy. Kotleciki nie tylko wspaniale smakują, ale też interesująco wyglądają. Tradycyjne przepisy sugerują, by formować je tak, aby przypominały kurze udka.

Składniki

  • 200 ml domowego bulionu (najlepiej warzywnego)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1/2 białej części pora
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 250 g serka kanapkowego, np. ziołowego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia

1. Udka obieramy ze skóry i kości, mięso kroimy drobno. 

2. Podgrzewamy bulion, dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy, powoli dodajemy mąkę. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, studzimy.

3. Marchewkę ścieramy na tarce, pora, cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Ciepłe warzywa łączymy serkiem i mięsem w miseczce, dodajemy przyprawy.

4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, wycinamy zeń kółka o średnicy ok. 8 cm, faszerujemy je mięsno-warzywnym farszem i zamykamy tworząc stożki imitujące kurze udka. 

5. Stożki panierujemy w rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje