Kotleciki coxinhas
Brazylijski przysmak - kotleciki coxinhas to sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego pozostałego po gotowaniu zupy. Kotleciki nie tylko wspaniale smakują, ale też interesująco wyglądają. Tradycyjne przepisy sugerują, by formować je tak, aby przypominały kurze udka.
1. Udka obieramy ze skóry i kości, mięso kroimy drobno.
2. Podgrzewamy bulion, dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy, powoli dodajemy mąkę. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, studzimy.
3. Marchewkę ścieramy na tarce, pora, cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oleju. Ciepłe warzywa łączymy serkiem i mięsem w miseczce, dodajemy przyprawy.
4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, wycinamy zeń kółka o średnicy ok. 8 cm, faszerujemy je mięsno-warzywnym farszem i zamykamy tworząc stożki imitujące kurze udka.
5. Stożki panierujemy w rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i w bułce tartej, smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu.