Kotleciki pietruszkowe
Pełnowartościowe, sycące i pyszne. Nie tylko dla wegetarian!
Sposób przygotowania
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać ciecierzycę, mąkę, kmin rzymski, sól i pieprz, rozdrobnić.
3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie.
4. Masę przełożyć do innego naczynia, uformować z niej kotlety (8 sztuk, Ø 3 cm), delikatnie je spłaszczyć. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. dowolną surówką i ziemniakami lub z hummusem, pitą i świeżymi warzywami.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Natkę pietruszki i czosnek posiekać na drobno.
2. Rozdrobnić blenderem ciecierzycę, dodając do niej mąkę, kmin rzymski, sól i pieprz.
3. Połączyć wszystkie składniki i ponownie rozdrobnić blenderem.
4. Z powstałej masy uformować kotleciki (8 sztuk o średnicy 3 cm).
5. Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć kotleciki aż do osiągnięcia złotobrązowej barwy.
6. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. dowolną surówką i ziemniakami lub z hummusem, pitą i świeżymi warzywami.