Kotleciki po mieszczańsku

Oto danie na większy apetyt. Razem z kluseczkami ziemniaczanymi zaspokoi nawet bardzo duży głód!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz,opłucz, pokrój w plasterki.Pieczarki oczyść, ew.szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.Grzyby pokrój w plasterki.Cebule obierz, posiekaj. Bułkę namocz w zimnej wodzie.

2. Mięso przełóż do miseczki.Dodaj do niego jajko,połowę cebuli oraz odciśniętą kajzerkę. Dołóż musztardę.Masę przypraw solą oraz pieprzem, dobrze wyrób. Uformuj z niej 8 kuleczek.Lekko spłaszcz je dłonią.Usmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

3. Boczek pokrój w słupki,wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj marchewkę,pieczarki i resztę cebuli. Smaż razem kilka minut. Potem wlej 250 ml wody, mleko oraz śmietanę.Wsyp bulion w proszku. Sos gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec zagęść zasmażką błyskawiczną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

4. Frykadelki przełóż do żaroodpornej formy.Polej przygotowanym sosem.Żółty ser grubo zetrzyj,posyp nim wierzch klopsików.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 20-25 minut.Podawaj np. z kluseczkami ziemniaczanymi podsmażonymi na maśle szałwiowym.

Najlepszy przepis na kotlety drobioweInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas