Kotleciki z pomidorową salsą

Idealne na obiad.

Kotlety z pomidorami
Kotlety z pomidoramiTina

Sposób przygotowania

1. Mięso: kotlety umyj i osusz - nie rozbijaj ich tłuczkiem, będą po usmażeniu bardziej soczyste! Możesz je tylko lekko zgnieść opuszkami palców. Natrzyj je obranym i rozkrojonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Salsa: pomidory umyj i sparz - zalej je wrzątkiem, a gdy skórka zacznie pękać, odcedź wodę. Zdejmij skórkę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wykrawając twardy głąb. Papryczkę umyj i posiekaj - jeśli lubisz bardzo ostre smaki, nie wyrzucaj pestek. Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Tymianek umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, cukrem i octem. Kromki chleba pokrój w małą kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju smakowego, by się zrumieniły. 

3. Kotlety wytrzyj ręcznikiem i oprósz mąką. Smaż na oleju smakowym, z obu stron na rumiano, po ok. 2-4 minuty z każdej strony. Trzymaj w cieple. 

4. Wymieszaj składniki salsy i polej ją sosem przed samym podaniem. Posyp listkami tymianku. Kotlety wyłóż na ogrzany talerz. Na każdy nałóż po porcji salsy.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas