Kotleciki z pomidorową salsą

Idealne na obiad.

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu, np. chudego karkowego
  • 3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • olej smakowy, np. z chili

Składniki - salsa

  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili
  • 4 kromki z chleba na zakwasie
  • 1 cebula cukrowa lub 2 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • listki tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • olej smakowy

Sposób przygotowania

1. Mięso: kotlety umyj i osusz - nie rozbijaj ich tłuczkiem, będą po usmażeniu bardziej soczyste! Możesz je tylko lekko zgnieść opuszkami palców. Natrzyj je obranym i rozkrojonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Salsa: pomidory umyj i sparz - zalej je wrzątkiem, a gdy skórka zacznie pękać, odcedź wodę. Zdejmij skórkę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wykrawając twardy głąb. Papryczkę umyj i posiekaj - jeśli lubisz bardzo ostre smaki, nie wyrzucaj pestek. Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Tymianek umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, cukrem i octem. Kromki chleba pokrój w małą kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju smakowego, by się zrumieniły. 

3. Kotlety wytrzyj ręcznikiem i oprósz mąką. Smaż na oleju smakowym, z obu stron na rumiano, po ok. 2-4 minuty z każdej strony. Trzymaj w cieple. 

4. Wymieszaj składniki salsy i polej ją sosem przed samym podaniem. Posyp listkami tymianku. Kotlety wyłóż na ogrzany talerz. Na każdy nałóż po porcji salsy.   

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje