Kotleciki z pomidorową salsą
Idealne na obiad.
Sposób przygotowania
1. Mięso: kotlety umyj i osusz - nie rozbijaj ich tłuczkiem, będą po usmażeniu bardziej soczyste! Możesz je tylko lekko zgnieść opuszkami palców. Natrzyj je obranym i rozkrojonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
2. Salsa: pomidory umyj i sparz - zalej je wrzątkiem, a gdy skórka zacznie pękać, odcedź wodę. Zdejmij skórkę, miąższ pokrój na małe kawałeczki, wykrawając twardy głąb. Papryczkę umyj i posiekaj - jeśli lubisz bardzo ostre smaki, nie wyrzucaj pestek. Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Tymianek umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, cukrem i octem. Kromki chleba pokrój w małą kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju smakowego, by się zrumieniły.
3. Kotlety wytrzyj ręcznikiem i oprósz mąką. Smaż na oleju smakowym, z obu stron na rumiano, po ok. 2-4 minuty z każdej strony. Trzymaj w cieple.
4. Wymieszaj składniki salsy i polej ją sosem przed samym podaniem. Posyp listkami tymianku. Kotlety wyłóż na ogrzany talerz. Na każdy nałóż po porcji salsy.