Kotlety jajeczno-ziemniaczane były hitem PRL-u. Tanie i proste w przygotowaniu!
Kotlety jajeczne stanowiły w PRL-u najczęstszy zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się nie tylko w menu pań domu, ale także kultowych dziś barach mlecznych. Sporą popularnością cieszyły się wtedy także kotlety pożarskie (na bazie drobiu) oraz jajeczno ziemniaczane. Te ostatnie znów są hitem i zdobywają serca coraz liczniejszych jaroszy i wegetarian.
Kotlety jajeczno-ziemniaczane królowały na polskich stołach w PRL - u z wielu powodów. To nie tylko tanie danie, którym można było z powodzeniem zastąpić trudno dostępne mięso, ale także szybkie i proste w przygotowaniu. Co cenne, wystarczy mieć pod ręką zaledwie kilka składników, by przygotować smaczny i zdrowy obiad.
Kotlety jajeczno-ziemniaczane podawać można z ulubionymi surówkami i sałatkami, kiszonkami lub dodatkową porcją ziemniaków.
Przepis na kotlety jajeczno - ziemniaczane
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach i obierz je kiedy ostygną. Ugotuj na twardo 5 jaj i obierz ze skorupek.
- Ziemniaki i jajka zblenduj, a następnie dodaj szczypiorek, śmietanę, jedno surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoty kolor, najlepiej na maśle klarowanym.
Smacznego!