Kotlety mielone z kieszonką

Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy nietypowe mielone. Smakują doskonale!

Nietypowe mielone
Nietypowe mielone 123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • 160 g żółtego sera, np. edamskiego,
  • mąka,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierka.

Schłodzone mięso mielone włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem i zacząć miesić. Kiedy mięso zacznie się kleić, wmieszać jajko i, jeśli mieszanka okaże się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Żółty ser pokroić w osiem słupków.

Z masy mięsnej uformować placuszki, pośrodku ułożyć ser i zlepić w kotleciki. Obtaczać je kolejno w mące, rozkłóconych, lekko osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej. Powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać np. z żurawiną. 

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?