Kotlety mielone z kieszonką
Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy nietypowe mielone. Smakują doskonale!

Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- 160 g żółtego sera, np. edamskiego,
- mąka,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierka.
Schłodzone mięso mielone włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem i zacząć miesić. Kiedy mięso zacznie się kleić, wmieszać jajko i, jeśli mieszanka okaże się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Żółty ser pokroić w osiem słupków.
Z masy mięsnej uformować placuszki, pośrodku ułożyć ser i zlepić w kotleciki. Obtaczać je kolejno w mące, rozkłóconych, lekko osolonych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej. Powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać np. z żurawiną.