Kotlety z ryżu i marchewki

Łatwe i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie kotleciki z ryżu i marchewki, które zasmakują nawet dzieciom. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sama!

Smakowite kotleciki z ryżu i marchewki
Smakowite kotleciki z ryżu i marchewki123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szkl. ryżu
  • 1 mała marchewka
  • 3 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • olej do smażenia
  • śmietana
25 min
4 porcje

Sposób przygotowania:

1. Ryż wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu. Ostudź, przełóż do miski. Dodaj obraną i startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, starty ser, jajko oraz łyżkę bułki tartej. Wyrób gładką masę. 

2. Przygotowaną masę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną kurkumy. Uformuj w dłoniach płaskie kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj ze śmietaną.