Krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren

Zupa idealne na wiosnę.

Krem ze szparagów
Krem ze szparagówmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty. Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem  razem z jogurtem naturalnym. Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii  (Chrupiącą sałatką).

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas