Krem z białej czekolady z wiśniami
Pyszny deser.
Krem z białej czekolady z wiśniami fot. Mariusz Robakmateriały prasowe
Musicie mieć:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 1 małe opakowanie śmietany 30 proc.,
- konfitury wiśniowe domowej roboty albo słoik dżemu niskosłodzonego wiśniowego
Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Ubić śmietanę na puch. Tylko śmietanę, bez żadnego cukru! Przygotować kokilki, na dno każdej nałożyć po 2 łyżeczki wiśni z konfitur. Delikatnie wymieszać rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną i ułożyć po łyżce na wiśniach. Wierzch możemy posypać kakao, udekorować listkami mięty i jeszcze jedną łyżeczką czerwonych owoców.
Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).