Krem z białej czekolady z wiśniami

Pyszny deser.

Musicie mieć:

- 2 tabliczki białej czekolady,
- 1 małe opakowanie śmietany 30 proc.,
- konfitury wiśniowe domowej roboty albo słoik dżemu niskosłodzonego wiśniowego

Reklama

Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Ubić śmietanę na puch. Tylko śmietanę, bez żadnego cukru! Przygotować kokilki, na dno każdej nałożyć po 2 łyżeczki wiśni z konfitur. Delikatnie wymieszać rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną i ułożyć po łyżce na wiśniach. Wierzch możemy posypać kakao, udekorować listkami mięty i jeszcze jedną łyżeczką czerwonych owoców.

Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).

Dowiedz się więcej na temat: desery | czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje