Krem z buraków

Pożywna i tania alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

Krem z buraków
Krem z buraków123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 2 marchewki
  • Pół selera korzeniowego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki, seler, marchewki i ziemniaki obierz, oczyść. Pokrój w tej samej wielkości kostkę. Włóż do rondla, zalej bulionem.

Wrzuć listki laurowe, gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zupę zdejmij z ognia, oprósz solą i piep rzem, zmiksuj. Ponownie zagotuj, przypraw do smaku. Podaj z kleksem śmietany.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas