Krem z dyni na mleku kokosowym
Bez laktozy. Porcja dla 2–3 osób.

Składniki
- 2 porcje rosołu (jeden litr)
- 1/2 dyni piżmowej średniej wielkości
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię obierz i pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Dynię ułóż na folii aluminiowej, skrop ją oliwą, posyp cukrem, a następnie zawiń w folię i piecz 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Do rondelka wlej rosół oraz włóż upieczoną dynię. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj całość na gładką masę. Zagotuj. Dodaj mleko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie możesz podać z odrobiną jogurtu naturalnego.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak. Wydawnictwo Edipresse Książki.
