Reklama

Reklama

Krem z mascarpone i czerwonych owoców sezonowych

Czerwiec rozpoczyna prawdziwy karnawał owoców: do truskawek dołączają maliny, porzeczki, czereśnie. Można z nich przyrządzić wspaniały deser, choć pamiętajmy, że w sezonie najlepsze są po prostu surowe owoce.

Maliny zachwycają nas swoim smakiem i zapachem, gdyż zawierają ponad 100 różnych olejków eterycznych. Wielkim atutem malin jest duża zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem, a jeśli już zachorujemy, znacznie skraca czas jej trwania. Malina działa napotnie, a więc obniża temperaturę ciała, co jest ważne przy wysokiej gorączce. Owoce te mają działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne. Napar z malin i ich liści wykorzystywany jest do płukania gardła, gdyż działa przeciwzapalnie, dzięki zawartości m.in. garbników.

Reklama

Z kolei czerwone porzeczki, choć niektórzy ich nie lubią ze względu na kwaśny smak, dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, polecane wiec są osobom zmagającym się z cerą tłustą i trądzikową.

Truskawki, o czym nie wszyscy pamiętają, mają więcej witaminy C niż słynące z niej pomarańcze. Oprócz niej zawierają także witaminy: A, E i K oraz ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy. Z minerałów znajdziemy w nich wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Zachęceni zdrowotnymi właściwościami czerwonych owoców, możemy już przygotować łatwy w wykonaniu, estetyczny i kuszący deser z czerwonymi owocami, proszkiem migdałowym i serkiem mascarpone.

Do przygotowania deseru potrzebujemy: 250 g truskawek, 250 g malin, 250 g czerwonych porzeczek, 150 g agrestu, 100 ml mleka, 320 g serka mascarpone, 65 g białego cukru, 65 g brązowego cukru, 90 g mąki, 40 g proszku migdałowego, 65 g masła.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Mieszamy ze sobą proszek migdałowy, biały i brązowy cukier, mąkę, masło, pokrojone na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy opuszkami palców, rozkruszamy na blasze do pieczenia, pieczemy przez 12 minut. Po upieczeniu studzimy.

Ubijamy ser mascarpone, mleko i pozostały cukier. Chłodzimy krem w lodówce. Rozkładamy okruszki ciasta na dnie pucharków, przykrywamy mieszanką owoców. Dalej wkładamy na przemian: krem, owoce, kruszonkę. Na wierzchu zostają owoce z odrobiną kruszonki. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje