Reklama

Reklama

Krem z pieczonych buraków

Pyszna a jaka zdrowa potrawa!

Czas przyrządzenia: 95 minut

Składniki

  • 60 dag buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 duże
  • kwaśne jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • suszony tymianek
  • pieprz qsok z cytryny do smaku
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • garść świeżego tymianku
  • garść dowolnych kiełków

Sposób przygotowania

1. Buraki umyj, osusz, nie obieraj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 60 min, aż buraki będą miękkie. Przestudź, obierz. Odkrój kilka plasterków buraka do dekoracji, a resztę pokrój w kostkę. 

2. Marchew, pietruszkę i jabłko obierz. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę też potnij w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć marchew, pietruszkę i cebulę, smaż 5 min.

3. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą, suszonym tymiankiem i pieprzem. 

4. Krem podziel na porcje. Do każdej włóż plasterki buraka. Zupę polej jogurtem, delikatnie oprósz pieprzem i posyp kiełkami oraz świeżym tymiankiem. Dołóż jabłko i czosnek, jeszcze chwilę smaż, mieszając. Zalej bulionem, dodaj buraki. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje