Krem z pieczonych buraków
Pyszna a jaka zdrowa potrawa!

Składniki
- 60 dag buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 duże
- kwaśne jabłko
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- suszony tymianek
- pieprz qsok z cytryny do smaku
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- garść świeżego tymianku
- garść dowolnych kiełków
Sposób przygotowania
1. Buraki umyj, osusz, nie obieraj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 60 min, aż buraki będą miękkie. Przestudź, obierz. Odkrój kilka plasterków buraka do dekoracji, a resztę pokrój w kostkę. 2. Marchew, pietruszkę i jabłko obierz. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę też potnij w kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć marchew, pietruszkę i cebulę, smaż 5 min.3. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą, suszonym tymiankiem i pieprzem. 4. Krem podziel na porcje. Do każdej włóż plasterki buraka. Zupę polej jogurtem, delikatnie oprósz pieprzem i posyp kiełkami oraz świeżym tymiankiem. Dołóż jabłko i czosnek, jeszcze chwilę smaż, mieszając. Zalej bulionem, dodaj buraki. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie.