Krem z pieczonych buraków z ostrymi kiełkami
Bardzo zdrowa i sycąca zupa

Składniki
- 5-6 buraków
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka masła
- 3-4 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- kiełki o ostrym smaku (lucerny, pora, jarmużu)
- sok z cytryny
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st., buraki owiń w folię aluminiową i piecz ok. 60 minut, aż zmiękną. 2. Gdy buraki wystygną, obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej litrem wody, dodaj zioła i gotuj ok. 20 minut. 3. Gdy wywar osiągnie ładny kolor, zmiksuj całość, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj trochę soku z cytryny. 4. Nakładaj do miseczek, na wierzchu ułóż garść kiełków o ostrym, wyrazistym smaku. Nasza rada: Do kremu z buraków świetnie będą pasować chrupiące krakersy lub rumiane grzanki posypane ziołami albo czarnuszką ― nadaje niezwykle wyrazisty aromat.