Krem z pieczonych buraków z ostrymi kiełkami

Bardzo zdrowa i sycąca zupa

Krem z buraków
Krem z buraków123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st., buraki owiń w folię aluminiową i piecz ok. 60 minut, aż zmiękną. 

2. Gdy buraki wystygną, obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej litrem wody, dodaj zioła i gotuj ok. 20 minut. 

3. Gdy wywar osiągnie ładny kolor, zmiksuj całość, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj trochę soku z cytryny. 

4. Nakładaj do miseczek, na wierzchu ułóż garść kiełków o ostrym, wyrazistym smaku. 

Nasza rada: Do kremu z buraków świetnie będą pasować chrupiące krakersy lub rumiane grzanki posypane ziołami albo czarnuszką ― nadaje niezwykle wyrazisty aromat.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas