Krem z pieczonych buraków z ostrymi kiełkami
Bardzo zdrowa i sycąca zupa
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st., buraki owiń w folię aluminiową i piecz ok. 60 minut, aż zmiękną.
2. Gdy buraki wystygną, obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej litrem wody, dodaj zioła i gotuj ok. 20 minut.
3. Gdy wywar osiągnie ładny kolor, zmiksuj całość, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj trochę soku z cytryny.
4. Nakładaj do miseczek, na wierzchu ułóż garść kiełków o ostrym, wyrazistym smaku.
Nasza rada: Do kremu z buraków świetnie będą pasować chrupiące krakersy lub rumiane grzanki posypane ziołami albo czarnuszką ― nadaje niezwykle wyrazisty aromat.