Krem ziemniaczany
Jesienna zupa.

Składniki na 4 porcje:
- 2 małe pory, - 1 marchewka, - 3 średnie ziemniaki, - 2 duże jabłka, - 8 plasterków wędzonego boczku, - 4 szklanki wody, - 1 szklanka soku jabłkowego, - pół szklanki śmietany, - 1 łyżka masła, - gałka muszkatołowa, - sól, - pieprz, - ew. szczypta cukru, Dodatkowo: - drobniutko posiekany szczypiorek
Składniki:
Obierz marchewkę, ziemniaki i jabłka. Pory oczyść. Składniki pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło. W wrzuć kawałeczki porów, ciągle mieszając usmaż na szklisto. Następnie dołóż pozostałe warzywa i jabłka. Wlej wodę. Posól i gotuj pod przykryciem 30 minut. Plasterki boczku ułóż na spodzie żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st, piecz, aż plasterki się ładnie zrumienią i staną się chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksuj na gładki krem. Do zmiksowanych składników dolej sok jabłkowy. Ponownie zagotuj. Połącz ze śmietaną. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i ew. cukrem. Rozlej do kokilek. Do każdej włóż plasterki boczku. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Porcja zawiera: 245 kcal