Krem ziemniaczany
Jesienna zupa.
- 2 małe pory,
- 1 marchewka,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 duże jabłka,
- 8 plasterków wędzonego boczku,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- pół szklanki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- ew. szczypta cukru,
Dodatkowo:
- drobniutko posiekany szczypiorek
Składniki:
Obierz marchewkę, ziemniaki i jabłka. Pory oczyść. Składniki pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło. W wrzuć kawałeczki porów, ciągle mieszając usmaż na szklisto. Następnie dołóż pozostałe warzywa i jabłka. Wlej wodę. Posól i gotuj pod przykryciem 30 minut.
Plasterki boczku ułóż na spodzie żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st, piecz, aż plasterki się ładnie zrumienią i staną się chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się gotowały zmiksuj na gładki krem.
Do zmiksowanych składników dolej sok jabłkowy. Ponownie zagotuj. Połącz ze śmietaną. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i ew. cukrem. Rozlej do kokilek. Do każdej włóż plasterki boczku. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Porcja zawiera: 245 kcal