Kremowa kalafiorowa z pieczoną ciecierzycą
Bardzo aromatyczna!

Składniki
- włoszczyzna
- opakowanie mrożonego kalafiora
- puszka cieciorki
- ząbek czosnku
- szklanka śmietany 30 proc.
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka płatków chilli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Osącz cieciorkę, wymieszaj z wędzoną papryką, płatkami chilli i kminem. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz cieciorkę ok. 20 minut. 3. Zagotuj marchewkę i pietruszkę na warzywny bulion. Wrzuć kalafior i gotuj do miękkości. Marchewkę i pietruszkę, jeśli były w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Całość zmiksuj. 4. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, podsmaż i dodaj do zupy. 5. Zupę starannie wymieszaj, po wierzchu posyp podprażoną cieciorką. Możesz dodać listki świeżej bazylii. Nasza rada: Zupę możesz posypać zrumienionym sezamem.