Kremowa kalafiorowa z pieczoną ciecierzycą
Bardzo aromatyczna!
Sposób przygotowania
1. Osącz cieciorkę, wymieszaj z wędzoną papryką, płatkami chilli i kminem.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz cieciorkę ok. 20 minut.
3. Zagotuj marchewkę i pietruszkę na warzywny bulion. Wrzuć kalafior i gotuj do miękkości. Marchewkę i pietruszkę, jeśli były w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Całość zmiksuj.
4. Na patelni rozpuść łyżkę masła, wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, podsmaż i dodaj do zupy.
5. Zupę starannie wymieszaj, po wierzchu posyp podprażoną cieciorką. Możesz dodać listki świeżej bazylii. Nasza rada: Zupę możesz posypać zrumienionym sezamem.