Kremowa zupa z ziemniaków
Każda pora roku jest dobra, by jeść ziemniaki, ale teraz smakują najlepiej. Z dobrze dobranymi dodatkami łatwo przemienisz je w wyjątkowe dania. Wypróbuj przepis Tomasza Jakubiaka.

Składniki
- 1 i 1/2 kg ziemniaków do pieczenia
- ok. 3 litrów bulionu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 3 anchois
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1/4 szklanki śmietany 30 proc.
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 3 łyżki masła
- ostra wędzona papryka w proszku
- sól
- mielony czarny pieprz
- kmin rzymski
- mielony cynamon
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Por dobrze oczyść, natnij wzdłuż, opłucz, potnij na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w średnią kostkę. Ząbki czosnku obierz, potnij w cienkie plasterki.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć przygotowane ziemniaki, kawałeczki pora i czosnek. Dołóż imbir. Podsmaż razem na dużym płomieniu. Potem posól i zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj do miękkości. Wtedy dołóż chleb i anchois. Gotuj, aż pieczywo rozmięknie. Dodaj pozostałe masło i zmiksuj.
3. Zupę połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, musztardą, cynamonem oraz papryką. Podawaj np. z wysmażonym boczkiem oraz grzankami. Udekoruj świeżymi ziołami.