Kremowa zupa z ziemniaków
Każda pora roku jest dobra, by jeść ziemniaki, ale teraz smakują najlepiej. Z dobrze dobranymi dodatkami łatwo przemienisz je w wyjątkowe dania. Wypróbuj przepis Tomasza Jakubiaka.
Sposób przygotowania:
1. Por dobrze oczyść, natnij wzdłuż, opłucz, potnij na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w średnią kostkę. Ząbki czosnku obierz, potnij w cienkie plasterki.
2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć przygotowane ziemniaki, kawałeczki pora i czosnek. Dołóż imbir. Podsmaż razem na dużym płomieniu. Potem posól i zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj do miękkości. Wtedy dołóż chleb i anchois. Gotuj, aż pieczywo rozmięknie. Dodaj pozostałe masło i zmiksuj.
3. Zupę połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, musztardą, cynamonem oraz papryką. Podawaj np. z wysmażonym boczkiem oraz grzankami. Udekoruj świeżymi ziołami.