Reklama

Kremowa zupa z ziemniaków

Każda pora roku jest dobra, by jeść ziemniaki, ale teraz smakują najlepiej. Z dobrze dobranymi dodatkami łatwo przemienisz je w wyjątkowe dania. Wypróbuj przepis Tomasza Jakubiaka.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków do pieczenia
  • ok. 3 litrów bulionu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 3 anchois
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1/4 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki masła
  • ostra wędzona papryka w proszku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • kmin rzymski
  • mielony cynamon
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Por dobrze oczyść, natnij wzdłuż, opłucz, potnij na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój  w średnią kostkę. Ząbki czosnku obierz, potnij  w cienkie plasterki.

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć przygotowane ziemniaki, kawałeczki pora i czosnek. Dołóż imbir. Podsmaż razem na dużym płomieniu. Potem posól i zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj do miękkości. Wtedy dołóż  chleb i anchois. Gotuj, aż pieczywo rozmięknie. Dodaj pozostałe masło i zmiksuj.

3. Zupę połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, musztardą, cynamonem oraz papryką. Podawaj np. z wysmażonym boczkiem oraz grzankami. Udekoruj świeżymi ziołami.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zupa krem | zupa ziemniaczana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy