Kremy gotowe w 15 minut
Szukasz pomysłu na błyskawiczny, rozpływający się w ustach deser? Polecamy łatwe kremy! Przyrządzisz je w kilka chwil, a potem tylko schłodzisz.
Główne składniki
Serek mascarpone: świetnie nadaje się na krem, ale jest dość ciężki i tłusty. Można temu zaradzić, mieszając go pół na pół z serkiem homogenizowanym lub gęstym jogurtem, np. bałkańskim. Taką bazę można później utrzeć z dowolnymi dodatkami.
Całe jajka: Na garnku z gotującą się wodą ustaw miskę. Wbij do niej 4 jajka, wsyp szklankę cukru. Ubij na puch (ok. 5 min). Zdejmij miskę i ubijaj 3 min.
Wymieszaj z dodatkami smakowymi i usztywniającymi.
Białka: 4 białka i szklankę cukru ubijaj na parze, aż cukier się rozpuści (2 min). Zdejmij z garnka i ubijaj ok. 10 min, dodając 3/4 kostki masła. Wmieszaj ulubione dodatki.
Dodatki usztywniające
Czekolada: znakomicie zastępuje zagęstnik. Mocno podgrzej szklankę kremówki, wrzuć tabliczkę posiekanej czekolady (białej lub gorzkiej). Gdy się rozpuści, schłodź i ubij.
Galaretka w proszku: rozpuść ją w jak najmniejszej ilości wrzątku, przestudź, wymieszaj z 3 łyżkami masy na krem i porcjami dodawaj do pozostałej masy w czasie ubijania.
Żelatyna: nadaje się do kremów ubijanych na parze. 2 łyżeczki żelatyny dodaj do 1/2 l gorącej masy i ubijaj, aż się rozpuści.
Gofio: To mąka z prażonych ziaren zbóż – nie wymaga gotowania, a świetnie zagęszcza. Kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością. Coś dla smaku
Owoce: miękkie dodaj w całości, inne zmiksuj i wymieszaj z kremem.
Sok z cytryny: przełamuje słodycz kremu i poprawia konsystencję.
Rodzynki: przed użyciem, zalej je gorącą wodą i po chwili odcedź.