Krewetki królewskie smażone po azjatycku z makaronem gryczanym

Pyszne, dietetyczne danie

Składniki dla: 1 osoby

Składniki

  • 150 g obranych surowych krewetek królewskich, oprawionych
  • 2 łyżeczki sosu tamari (jeśli ktoś nie unika glutenu, można też zastosować sos sojowy)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 75 g makaronu gryczanego soba
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 papryczka chili bird’s eye, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 20 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 40 g selera naciowego, przyciętego i posiekanego
  • 75 g zielonej fasolki szparagowej, posiekanej
  • 50 g jarmużu, grubo posiekanego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 5 g lubczyku lub liści selera

Sposób przygotowania

Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, a następnie smażyć krewetki w 1 łyżeczce sosu tamari i 1 łyżeczce oliwy przez 2-3 minuty.Przełożyć krewetki na talerz. Wytrzeć patelnię ręcznikiem kuchennym, ponieważ jeszcze się przyda.Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osuszyć i odłożyć na bok.W tym czasie podsmażyć czosnek, chili, imbir, czerwoną cebulę,seler, fasolę i jarmuż w pozostałej ilości oliwy, na średnim ogniu,przez 2-3 minuty. Dolać bulion, a następnie całość doprowadzić do wrzenia, dodać łyżeczkę sosu tamari, po czym dusić przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości. Dorzucić krewetki, dodać makaron, dosypać lubczyk lub liście selera, a następnie raz jeszcze zagotować, po czym zdjąć z ognia i podać.

Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje