Krewetki królewskie smażone po azjatycku z makaronem gryczanym

Pyszne, dietetyczne danie

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, a następnie smażyć krewetki w 1 łyżeczce sosu tamari i 1 łyżeczce oliwy przez 2-3 minuty.Przełożyć krewetki na talerz. Wytrzeć patelnię ręcznikiem kuchennym, ponieważ jeszcze się przyda.Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osuszyć i odłożyć na bok.W tym czasie podsmażyć czosnek, chili, imbir, czerwoną cebulę,seler, fasolę i jarmuż w pozostałej ilości oliwy, na średnim ogniu,przez 2-3 minuty. Dolać bulion, a następnie całość doprowadzić do wrzenia, dodać łyżeczkę sosu tamari, po czym dusić przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości. Dorzucić krewetki, dodać makaron, dosypać lubczyk lub liście selera, a następnie raz jeszcze zagotować, po czym zdjąć z ognia i podać.

Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.

Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas