Krewetki królewskie smażone po azjatycku z makaronem gryczanym
Pyszne, dietetyczne danie
Sposób przygotowania
Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, a następnie smażyć krewetki w 1 łyżeczce sosu tamari i 1 łyżeczce oliwy przez 2-3 minuty.Przełożyć krewetki na talerz. Wytrzeć patelnię ręcznikiem kuchennym, ponieważ jeszcze się przyda.Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osuszyć i odłożyć na bok.W tym czasie podsmażyć czosnek, chili, imbir, czerwoną cebulę,seler, fasolę i jarmuż w pozostałej ilości oliwy, na średnim ogniu,przez 2-3 minuty. Dolać bulion, a następnie całość doprowadzić do wrzenia, dodać łyżeczkę sosu tamari, po czym dusić przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości. Dorzucić krewetki, dodać makaron, dosypać lubczyk lub liście selera, a następnie raz jeszcze zagotować, po czym zdjąć z ognia i podać.
Przepis pochodzi z książki Aidan Goggins, Glen Matten “Dieta SIRT" Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016 Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.