Krewetki w sosie koniakowym

Wyrafinowane i eleganckie.


Składniki:

  • 800 g krewetek (bez głowy, w skorupkach)
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, cukier,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 4 łyżki koniaku
  • 2 łyżki sosu worcester
  •  Pół pęczka bazylii
  • 400 g makaronu
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 200 g śmietany

Reklama

 

Przygotowanie:

Krewetki obrać, ściągnąć błonkę, umyć osobno skorupki i krewetki. Cebulę pokroić w paski, czosnek posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić skorupki z krewetek, połowę czosnku i cebuli i smażyć 4-5 minut na silnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ½ łyżeczki cukru. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać bulion i gotować 30 minut. Po 20 minutach dodać koniak i sos Worcester.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Pozostałą cebulę zeszklić na maśle, oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać przecedzony wywar ze skorupek i śmietanę. Gotować 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

 Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć krewetki 1-2 minuty, dodać pozostały czosnek i smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem.

Krewetki podawać z makaronem, sosem i świeżą bazylią.

Ryba w sosie koniakowym

Pierś z gęsi w sosie koniakowym z figami

Dowiedz się więcej na temat: Krewetki w sosie koniakowym | owoce morza | makaron | koniak

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje