Krewetki w sosie koniakowym
Wyrafinowane i eleganckie.
Składniki:
- 800 g krewetek (bez głowy, w skorupkach)
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 4 łyżki koniaku
- 2 łyżki sosu worcester
- Pół pęczka bazylii
- 400 g makaronu
- 50 g masła
- 2-3 łyżki mąki
- 200 g śmietany
Przygotowanie:
Krewetki obrać, ściągnąć błonkę, umyć osobno skorupki i krewetki. Cebulę pokroić w paski, czosnek posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić skorupki z krewetek, połowę czosnku i cebuli i smażyć 4-5 minut na silnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i ½ łyżeczki cukru. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać bulion i gotować 30 minut. Po 20 minutach dodać koniak i sos Worcester.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Pozostałą cebulę zeszklić na maśle, oprószyć mąką, przesmażyć. Dodać przecedzony wywar ze skorupek i śmietanę. Gotować 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć krewetki 1-2 minuty, dodać pozostały czosnek i smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem.
Krewetki podawać z makaronem, sosem i świeżą bazylią.