Krokiety, które zawsze wychodzą. Prosty trik, który skraca czas robienia

Wydaje się, że krokiety to jedna z najprostszych potraw, którą bez większego wysiłku możemy przygotować w domowej kuchni. To przecież nic innego jak zwinięte naleśniki z wytrawnymi dodatkami. Zdarza się, że w trakcie przygotowania popełniamy kilka błędów, które utrudniają i przedłużają ich składanie oraz smażenie. Sprawdź, jak w łatwy sposób ich uniknąć, by móc cieszyć się smakiem ulubionego dania bez przeszkód.

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Wypróbuj i podaj dalej
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Wypróbuj i podaj dalej 123RF/PICSEL

Dlaczego ciasto na krokiety pęka?

Pękające krokiety to prawdziwa zmora dla wszystkich wielbicieli tego sycącego i dość prostego dania. Okazuje się, że błąd, który ma wpływ na ich zwijanie, wkrada się już na etapie robienia ciasta naleśnikowego. O ich powodzeniu decyduje kilka czynników.

Główną przyczyną pękania są nieprawidłowe proporcje składników w mieszance do ciasta. Prawidłowo przygotowane powinno móc swobodnie spływać z łyżki i pozostawiać na niej cienką warstwę. Spore znaczenie ma także farsz. Zbyt duża jego ilość lub zbyt duże składniki spowodują, że podczas smażenia krokiet pęknie.

Jak zrobić ciasto na krokiety, żeby nie pękały?

Idealne ciasto do krokietów powinno być cienkie, elastyczne i łatwe do zawijania farszu. Aby takie powstało, zadbaj o odpowiednie składniki.

  • Mąka: najlepiej pszenna, typu 450 lub 500 - zapewni odpowiednią konsystencję i elastyczność ciasta.
  • Mleko i woda: mleko nadaje ciastu miękkości, a woda gazowana lub zwykła sprawia, że ciasto jest lekkie i delikatne (proporcja 1:1).
  • Tłuszcz: olej roślinny lub roztopione masło dodane do ciasta zapobiegają przywieraniu i ułatwiają smażenie.

Wiele osób zastanawia się też, czy do ciasta na krokiety dodaje się jajko. Odpowiedź brzmi tak. Dzięki nim naleśniki są elastyczne, co ułatwia ich zwijanie bez pęknięć. Dodatkowo poprawiają konsystencję ciasta i nadają mu sprężystości. Oczywiście jeśli ktoś jest uczulony, nie je jajek z różnych powodów, można je pominąć albo zastąpić np. mlekiem roślinnym. Ciasto na krokiety bez jajek może być delikatniejsze, dlatego należy smażyć i zawijać należy je ostrożnie. 
Czytaj również: W czym tkwi sekret idealnych naleśników do krokietów? Magda Gessler zna odpowiedź

Sprawdzone ciasto na krokiety

Jeśli chcesz uniknąć pękania krokietów, mamy proste i skuteczne rozwiązanie. Na etapie wlewania ciasta na patelnię, upewnij się, że nie dajesz go zbyt dużo. Im grubsze placki, tym mniejsza elastyczność podczas składania i większa szansa na powstanie pęknięć.

Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego
Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego123RF/PICSEL

Kluczowy do wykonania idealnych krokietów jest także wybór odpowiedniego palnika. Najlepiej sprawdzi się mały lub średni, gdyż zbyt duży płomień przyczynia się do przywierania ciasta. Jeśli mimo to nadal występują trudności z jego przewróceniem, dobrze jest wlać łyżkę oleju do ciasta. Ten sprytny trik polepszy jego elastyczność.

Przepis na domowe ciasto naleśnikowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • pieprz
Krokiety
Krokiety123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia jajek pod wodą, a następnie wbij je do miski bez oddzielania żółtek od białek. Dokładnie je roztrzep - dzięki temu ciasto zyska sprężystość oraz zachowa teksturę. Do jajek wlej mleko oraz wodę, dopraw pieprzem i solą, a no końcu dodaj przesianą mąkę.
  2. Wymieszaj ciasto rózgą lub trzepaczką do połączenia składników. Nie rób tego zbyt długo - podczas mieszania gluten zwiększa swoją moc, a zbyt duża spowoduje niechciane pęknięcia w cieście. Po dokładnym wymieszaniu wlewaj niewielkie porcje na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Artykuł został zaktualizowany. Po raz pierwszy ukazała się 11.12.2022 roku.

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas