Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie? Dodaj ten sekretny składnik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Idealne ciasto i aromatyczny farsz to sekret pysznych uszek
Idealne ciasto i aromatyczny farsz to sekret pysznych uszek123RF/PICSEL

Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie?

Zobacz również:

    Triki na idealnie elastyczne ciasto

    Dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności
    Dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności123RF/PICSEL
    • Odpowiednia mąka - bez dobrej mąki ciasto na pierogi wyjdzie twarde i mało elastyczne. Choć w zasadzie można przygotować je z każdego typu, także bezglutenowej oraz pełnoziarnistej, w klasycznych przepisach znajdziemy zawsze mąkę typu 500.
    • Właściwa temperatura - gluten to białko roślinne, które odpowiada za elastyczność przygotowanego ciasta. Jeśli chcemy wydobyć go jak najwięcej, dodajmy do wyrabiania gorącą, a nawet wrzącą wodę. Druga opcja pozwoli nam uzyskać tzw. ciasto zaparzane.
    • Czas na odpoczynek -  niezwykle ważnym krokiem po zagnieceniu ciasta jest danie mu odpocząć. Najlepiej włożyć je do szklanej miski, a następnie przykryć talerzem lub ścierką. Odczekaj kilkanaście minut, a następnie przejdź do wałkowania oraz wykrawania.
    • Ostrożnie z jajkami - dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności. Z tym składnikiem należy jednak uważać i zrezygnować z dodawania białka, które zmienia jego konsystencję na twardszą.
    • Eksperymentuj z dodatkami - klasyczne wersja uszek i pierogów podbijają serca niemal wszystkich smakoszy, ale z powodzeniem możesz wybrać do ciasta mniej oczywiste dodatki. Odrobina ziół, kurkumy oraz suszonego buraka wyniesie je na wyższy poziom.
    • Jeśli lepienie sprawia trudność, zwilż brzegi ciasta odrobiną wody.
    • Aby ciasto nie wysychało w trakcie pracy, przykrywaj je wilgotną ściereczką.

    Przepis na domowe ciasto zaparzane do uszek

    • 400 g mąki pszennej typu 500
    • 250 ml wrzątku lub gorącej wody
    • ½ łyżeczka soli
    • 1 łyżka roztopionego masła
    1. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Powoli wlewamy wrzątek, dodajemy roztopione masło i niedbale mieszamy za pomocą łyżki. Gdy woda nieco przestygnie, zabieramy się do ręcznego wyrabiania ciasta.
    2. Po wstępnym połączeniu składników przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe formujemy w kulę, a następnie wkładamy do talerza i przykrywamy przelaną gorącą wodą szklaną miską. Odstawiamy na 30 minut, by mogło odpocząć.

    Zobacz również:

      „Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsatPolsat