Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie? Dodaj ten sekretny składnik

Idealne ciasto na uszka powinno być łatwe do wałkowania, cienkie, elastyczne i przede wszystkim wytrzymałe, aby nie pękało podczas gotowania. Jak to zrobić? Jest na to sprawdzony sposób.

Idealne ciasto i aromatyczny farsz to sekret pysznych uszek
Idealne ciasto i aromatyczny farsz to sekret pysznych uszek123RF/PICSEL

Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie?

Sekretem udanych uszek, które z talerzy i półmisków znikają w tempie ekspresowym, są przede wszystkim: czas i włożone w ich przygotowanie serce. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że wystarczy dodać dwa tajne składniki do receptury, by jeszcze bardziej zachwycić domowników. Nie tylko wpłyną na smak, ale także poprawią konsystencję ciasta, ułatwiając jego lepienie.

Cały trik tkwi w zastąpieniu ciepłej wody podgrzanym wcześniej mlekiem. Ten nietypowy składnik nada potrawom smaku oraz konsystencji. Z powodzeniem wzbogacimy je także łyżeczką roztopionego masła dobrej jakości. W ten sposób zadbamy o to, by uszka czy nie rozklejały się, ani nie rozpadały podczas gotowania.

Triki na idealnie elastyczne ciasto

Do wykonania ciasta na uszka potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, które bez problemu kupimy w każdym sklepie spożywczym. Jeśli chcemy, by zawsze wychodziło wspaniale, musimy zadbać o każdy szczegół. Sprawdź, na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę.

Dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności
Dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności123RF/PICSEL
  • Odpowiednia mąka - bez dobrej mąki ciasto na pierogi wyjdzie twarde i mało elastyczne. Choć w zasadzie można przygotować je z każdego typu, także bezglutenowej oraz pełnoziarnistej, w klasycznych przepisach znajdziemy zawsze mąkę typu 500.
  • Właściwa temperatura - gluten to białko roślinne, które odpowiada za elastyczność przygotowanego ciasta. Jeśli chcemy wydobyć go jak najwięcej, dodajmy do wyrabiania gorącą, a nawet wrzącą wodę. Druga opcja pozwoli nam uzyskać tzw. ciasto zaparzane.
  • Czas na odpoczynek -  niezwykle ważnym krokiem po zagnieceniu ciasta jest danie mu odpocząć. Najlepiej włożyć je do szklanej miski, a następnie przykryć talerzem lub ścierką. Odczekaj kilkanaście minut, a następnie przejdź do wałkowania oraz wykrawania.
  • Ostrożnie z jajkami - dodatek jajka do ciasta sprawi, że nabierze jeszcze więcej miękkości oraz elastyczności. Z tym składnikiem należy jednak uważać i zrezygnować z dodawania białka, które zmienia jego konsystencję na twardszą.
  • Eksperymentuj z dodatkami - klasyczne wersja uszek i pierogów podbijają serca niemal wszystkich smakoszy, ale z powodzeniem możesz wybrać do ciasta mniej oczywiste dodatki. Odrobina ziół, kurkumy oraz suszonego buraka wyniesie je na wyższy poziom.

Dodatkowe wskazówki: 

  • Jeśli lepienie sprawia trudność, zwilż brzegi ciasta odrobiną wody.
  • Aby ciasto nie wysychało w trakcie pracy, przykrywaj je wilgotną ściereczką.

Przepis na domowe ciasto zaparzane do uszek

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typu 500
  • 250 ml wrzątku lub gorącej wody
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Powoli wlewamy wrzątek, dodajemy roztopione masło i niedbale mieszamy za pomocą łyżki. Gdy woda nieco przestygnie, zabieramy się do ręcznego wyrabiania ciasta.
  2. Po wstępnym połączeniu składników przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe formujemy w kulę, a następnie wkładamy do talerza i przykrywamy przelaną gorącą wodą szklaną miską. Odstawiamy na 30 minut, by mogło odpocząć.
„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsat