Reklama

Reklama

Krokiety z wędzonym boczkiem

Krokiety z wędzonym boczkiem z dodatkiem pieczarek i obtoczone w chrupiącej panierze sprawdzą się jako dodatek do zup. Świetnie smakują podane na ciepło i na zimno jako przekąska podczas imprezy.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 15 dag mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki

  • Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 20 dag boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół papryki czerwonej

Składniki

  • Panierka:
  • mąka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Składniki na ciasto miksujemy. Kapustę kiszoną zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut.

Boczek, paprykę i cebulę kroję w kostkę, podsmażamy, a następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy wszystko razem kilka minut. Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiamy i podsmażamy razem.

Z ciasta smażymy naleśniki. Na połowę każdego naleśnika nakładamy  łyżkę farszu i rozprowadzamy równomiernie.

Zwijamy naleśniki w rulony i panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej jak kotlety. Smażymy z każdej strony. Krokiety podajemy na ciepło lub na zimno. 

Reklama

***
Zobacz również: 

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz dania mięsne? Wypróbuj: 

Z filetów możesz przygotować również kieszonki z fetą i orzechami.
A co powiesz na aromatyczną pierś kurczaka z pomidorami?
Polecamy też przepis na piersi z kurczaka z rozmarynem i boczkiem.




INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: krokiety z boczkiem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje