Królewski akcent na wielkanocnym stole. Deserowa rozpusta kubków smakowych

Sernik krakowski doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole
Sernik krakowski doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole123RF/PICSEL

Jaki twaróg na sernik krakowski?

Zobacz również:

    Jak piec sernik krakowski? Przepis

    Najlepszy sernik krakowski wychodzi na trzykrotnie zmielonym twarogu
    Najlepszy sernik krakowski wychodzi na trzykrotnie zmielonym twarogu123RF/PICSEL
    • 350 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 50 g cukru pudru
    • 4 żółtka jajek
    • szczypta soli
    • 1 kg dwukrotnie zmielonego półtłustego sera twarogowego
    • 150 g cukru pudru
    • 5 średnich jajek
    • 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru
    • 150 g masła
    • 120 g rodzynek

    Przygotowanie sernika krakowskiego

    1. Zaczynamy od wyciągnięcia jajek oraz twarogu sernikowego z lodówki. Pozostawiamy je na blacie kuchennym do momentu nabrania temperatury pokojowej.
    2. W pierwszym etapie zabieramy się za przygotowanie kruchego spodu. W misce umieszczamy wszystkie podane składniki, a następnie szybko i sprawnie zagniatamy ciasto.
    3. Możemy wybrać metodę ręczną lub wykorzystać w tym celu mikser. Gotową kulę ciasta lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    4. W trakcie chłodzenia się ciasta przechodzimy do namaczania rodzynek. Podaną w przepisie porcję wkładamy do miski, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 20 minut. Zalewę możemy wzbogacić odrobiną rumu.
    5. Schłodzone ciasto kruche wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwa kawałki o proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ponownie owijamy w folię i chowamy.
    6. Większy kawałek umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek odpowiadający wielkości naszej formy.
    7. Spód formy do pieczenia wykładamy papierem, a następnie umieszczamy na nim kruchy spód. Podpiekamy całość w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10-15 minut.
    8. W trakcie podpiekania szykujemy masę serową. Wystarczy, że umieścimy w misce ser twarogowy, miękkie masło, jajka oraz budyń w proszku i zmiksujemy.
    9. Do wymieszanej masy serowej dodajemy ¾ szklanki cukru pudru oraz odciśnięte z wody rodzynki. Teraz wystarczy całość wymieszać za pomocą łyżki.
    10. Masę serową z rodzynkami wykładamy na upieczony spód, a na wierzchu umieszczamy paski wycięte z pozostałej porcji ciasta.
    11. Ile czasu piecze się sernik krakowski? Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C i pieczemy 65 minut. Kiedy upłynie ostatnia minuta, uchylamy drzwiczki urządzenia i pozwalamy ciasto ochłodzić się naturalnie.
    12. Czym polać sernik krakowski? Najlepiej sprawdzi się lukier przygotowany na bazie 120 g cukru pudru oraz pięciu łyżek soku z cytryny.
    „Ewa gotuje”: Sernik z brzoskwiniamiPolsatPolsat