Królowa jesieni
Czy wiesz czym ją doprawić?
Dynia - królowa jesieni - znakomicie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Szybko się gotuje, ma bardzo delikatny smak i można ją przyrządzać na wiele sposobów. A jak pięknie prezentuje się na stole!
Aromatyczne przyprawy
Tym, co najlepiej wzbogaci subtelny smak potraw z dyni, są przyprawy o korzennym i pikantnym smaku, np. cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie, chili czy kardamon. Do zup, gulaszy oraz potrawek polecamy także mleko kokosowe, świeży imbir oraz szałwię lub kolendrę.
Chrupiąca przekąska
Nie wyrzucaj pestek z dyni. Obierz je i dobrze wysusz. Potem rozsyp na blasze i zrumień w rozgrzanym piekarniku. Wystudź. Ubij na sztywno białko. Pianę wymieszaj z pestkami. Posyp ulubioną przyprawą, solą, płatkami chili albo rozmarynem. Rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem i piecz jeszcze 15 minut.