Królowa jesieni

Czy wiesz czym ją doprawić?

Krem z dyni
Krem z dyni 123RF/PICSEL

Dynia - królowa jesieni - znakomicie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Szybko się gotuje, ma bardzo delikatny smak i można ją przyrządzać na wiele sposobów. A jak pięknie prezentuje się na stole!

Aromatyczne przyprawy

Tym, co najlepiej wzbogaci subtelny smak potraw z dyni, są przyprawy o korzennym i pikantnym smaku, np. cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie, chili czy kardamon. Do zup, gulaszy oraz potrawek polecamy także mleko kokosowe, świeży imbir oraz szałwię lub kolendrę.

Chrupiąca przekąska

Nie wyrzucaj pestek z dyni. Obierz je i dobrze wysusz. Potem rozsyp na blasze i zrumień w rozgrzanym piekarniku. Wystudź. Ubij na sztywno białko. Pianę wymieszaj z pestkami. Posyp ulubioną przyprawą, solą, płatkami chili albo rozmarynem. Rozsyp na blasze wyłożonej pergaminem i piecz jeszcze 15 minut.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas