Kruche ciasto z galaretką
Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Herbatniki pokrusz, po czym zmiksuj z masłem, cynamonem i cukrem.
Składniki na 10 porcji:
- 125 g zwykłych herbatników, np. typu petit beurre
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 100 g masła
Kremowa masa:
- 250 g twarożku kremowego
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1/4 szklanki drobnego cukru
Galaretka:
- 85 g galaretki truskawkowej
- szklanka wrzątku
- 300 g truskawek
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść masło w rondelku i ostudź. Herbatniki pokrusz, po czym zmiksuj z masłem, cynamonem i cukrem.
2. Formę (najlepiej o wym. 20 x 30 cm) posmaruj cienko masłem i wyłóż na nią zmiksowane ciasto. Dociśnij je i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Na masę kremową zmiksuj twarożek z esencją waniliową i cukrem. Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wyłóż na nie masę. Wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
4. Truskawki umyj i odszypułkuj. Osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli są duże, pokrój je na pół.
5. Galaretkę w proszku zalej gotującą się wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści (nie gotuj). Następnie dodaj truskawki i sok cytrynowy. Dobrze ostudzoną, gęstniejącą już galaretkę wraz z owocami wyłóż na schłodzony spód ciasta. Wstaw formę z ciastem do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. Tuż przed podaniem pokrój ciasto na czworokątne porcje. Można podawać je samo lub z bitą śmietaną.