Kruche ciasto ze słonym karmelem

Rozpływa się w ustach!

Ciasto z karmelem
Ciasto z karmelem123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 50 g miałkiego brązowego cukru

- słony karmel

  • 200 g masła
  • 400 gramów skondensowanego mleka słodzonego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej

- masa czekoladowa

  • 170 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • lukier od dekoracji
35 min
4 osób

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dodaj masło, szybko posiekaj i zagnieć. Wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz w temp. 190 stopni C 20 minut. Składniki na karmel podrzewaj w rondlu z grubym dnem ok. 10 minut, często mieszając. Gotową gęstą masę wylej na spód. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę: czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Przestudź. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej masła. Wylej polewę na ostudzony karmel, udekoruj ciasto lukrem z tubki i wstaw do lodówki.

Ciasto krakersowe - szybki przepis na deserInteria Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?