Kruche ciasto ze słonym karmelem
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 50 g miałkiego brązowego cukru
- słony karmel
- 200 g masła
- 400 gramów skondensowanego mleka słodzonego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- masa czekoladowa
- 170 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki masła
- lukier od dekoracji
35 min
4 osób
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dodaj masło, szybko posiekaj i zagnieć. Wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz w temp. 190 stopni C 20 minut. Składniki na karmel podrzewaj w rondlu z grubym dnem ok. 10 minut, często mieszając. Gotową gęstą masę wylej na spód. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę: czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Przestudź. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej masła. Wylej polewę na ostudzony karmel, udekoruj ciasto lukrem z tubki i wstaw do lodówki.