Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

Aby wprawić się w magiczny klimat świąt, już teraz warto sięgnąć po nieco świąteczne potrawy i zaspokoić swój apetyt na nie, by nie przejeść się przy wigilijnym stole. Szef kuchni Bogdan Gałązka poleca kulebiaka, czyli drożdżowego pieroga nadziewanego kapustą kiszoną.

Kulebiak
Kulebiak123RF/PICSEL

Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku, który przygotowywał kolację na uroczystą galę Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która odbyła się pod koniec listopada we Wrocławiu, zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą: 3 szklanki mąki, mąka do podsypania, 125 g masła, pół szklanki mleka, 50 g drożdży, łyżeczka cukru, jajko, sól i pieprz. Składniki na farsz to: 2 cebule, jajko, 200 g grzybów (mogą być suszone), 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej do smażenia oraz majeranek.

Przygotowanie kulebiaka zaczynamy od wlania do dużej miski ciepłego mleka, do którego dodajemy cukier i w którym rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy mąkę, żółtko, roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy już nie będzie ono kleiło się do ręki, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Aby przygotować farsz, najpierw drobno pokrojoną cebulę należy przysmażyć na patelni, dodać do niej pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Na koniec dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.

Wreszcie wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy je i smarujemy rozmieszanym białkiem. Na środku należy jeszcze wyłożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon dobrze zasklepiając końce. Na koniec tak przygotowany kulebiak przekładamy do wysmarowanej masłem wąskiej formy, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C i pieczemy go przez około 45 minut. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas