Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami
Aby wprawić się w magiczny klimat świąt, już teraz warto sięgnąć po nieco świąteczne potrawy i zaspokoić swój apetyt na nie, by nie przejeść się przy wigilijnym stole. Szef kuchni Bogdan Gałązka poleca kulebiaka, czyli drożdżowego pieroga nadziewanego kapustą kiszoną.
Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku, który przygotowywał kolację na uroczystą galę Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która odbyła się pod koniec listopada we Wrocławiu, zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą: 3 szklanki mąki, mąka do podsypania, 125 g masła, pół szklanki mleka, 50 g drożdży, łyżeczka cukru, jajko, sól i pieprz. Składniki na farsz to: 2 cebule, jajko, 200 g grzybów (mogą być suszone), 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej do smażenia oraz majeranek.
Przygotowanie kulebiaka zaczynamy od wlania do dużej miski ciepłego mleka, do którego dodajemy cukier i w którym rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy mąkę, żółtko, roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy już nie będzie ono kleiło się do ręki, formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Aby przygotować farsz, najpierw drobno pokrojoną cebulę należy przysmażyć na patelni, dodać do niej pokrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Na koniec dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając.
Wreszcie wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy je i smarujemy rozmieszanym białkiem. Na środku należy jeszcze wyłożyć farsz i zwinąć ciasto w rulon dobrze zasklepiając końce. Na koniec tak przygotowany kulebiak przekładamy do wysmarowanej masłem wąskiej formy, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C i pieczemy go przez około 45 minut. (PAP Life)
autorka: Paulina Persa