Kulebiak z kapustą

Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko, łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól; do posmarowania ciasta: 1 jajko. Farsz: 1 główka kapusty, 10 dag suszonych grzybów, cebula, łyżka oleju, 2 jajka, sól, pieprz.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki. Następnie dodać żółtka, jajko, sól i masło. Wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące, elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Uformować z niego kulę, obsypać mąką, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrobić i rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.

Przygotować farsz: kapustę oczyścić, poszatkować, posolić, wlać 1 szklankę wody i gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu, żeby kapusta się nie przypaliła. Grzyby umyć, namoczyć w 1,5 szklanki wody, ugotować, odcedzić, wywar wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju i dodać wraz z grzybami do kapusty. Dusić kapustę, aż płyn całkowicie wyparuje. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, posiekać, dodać do przestudzonej kapusty i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz wyłożyć wąskim paskiem na rozwałkowane ciasto. Dłuższe przeciwległe brzegi ciasta podnieść i zlepić ze sobą. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch przybrać ozdobami zrobionymi ze skrawków ciasta, posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Po 20 min zwiększyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20-25 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas