Kulinarne popisy z kapustą w roli głównej. Cała rodzina będzie zajadała się ze smakiem

W główce świeżej kapusty lub woreczku pełnym kiszonej kryje się większy potencjał niż wylądowanie w zupie, surówce czy kapuśniaczkach. Delikatny smak drobno poszatkowanej słodkiej, a także wyrazisty aromat wyciągniętej z zalewy warto wykorzystać w nieco mniej tradycyjny sposób. Przedstawiamy trzy pomysły na ciekawe obiady, które pomogą przełamać jedzeniową rutynę.

Jak przygotować przepyszne steki z czerwonej kapusty?
Jak przygotować przepyszne steki z czerwonej kapusty?123RF/PICSEL

Wytrawna tarta z kiszoną kapustą

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym ponownie ze smakiem ruszamy w stronę kiszonek. Półki w lodówce uginają się od soczystych ogórków, rzodkiewek w zalewie, ukiszonych buraków, a nawet chrupiących kalafiorków. Wśród wymienionych smakołyków nie może zabraknąć także kapusty kiszonej. To doskonała baza do surówek, wyśmienitego kapuśniaku lub przysmak, który możemy wyjadać prosto z torebki. Zanim jednak rozprawimy się z całą zawartością, przeznaczmy porcję do wykonania obłędnej tarty na kruchym spodzie.

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • szczypta soli i kminku

Składniki na farsz

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • do smaku: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie tarty z kiszoną kapustą

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, wbijamy jajko, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę, a na końcu doprawiamy solą i kminkiem.
  2. Wszystkie składniki dość sprawnie zagniatamy ręcznie w gładką i zwartą kulę, a następnie owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. W międzyczasie cebulę obieramy z łupiny, kroimy w krążki i szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni ląduje także pokrojony w kostkę boczek.
  4. Kapustę kiszoną wyciągamy z worka i lekko odciskamy. Na czystą patelnię wrzucamy porcję masła, dodajemy kapustę, doprawiamy kminkiem i lekko przesmażamy.
  5. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą śmietanę, jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Z tych składników powstanie zalewa.
  6. Formę do tarty lub blaszkę do pieczenia smarujemy masłem albo olejem, ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do foremki.
  7. Spód nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy mieszankę kapusty, boczku i cebuli. Całość zalewamy masą jajeczną.
  8. Tartę z kiszoną kapustą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Gotowe danie najlepiej serwować na ciepło. Smacznego!

Wegańskie łazanki z kapustą i tofu

Wykorzystanie białej kapusty nie musi się ograniczać jedynie do przygotowania gołąbków po brzegi napełnionych farszem. To doskonały składnik surówek, który wyśmienicie sprawdzi się w aromatycznych, sycących i obłędnie pysznych łazankach. Dodatek pieczarek oraz skwarki z wędzonego tofu sprawią, że nawet przez chwilę nie pomyślimy o braku mięsa.

Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i tofu to wyjątkowo sycące danie
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i tofu to wyjątkowo sycące daniearchiwum autorkiarchiwum prywatne

Składniki na łazanki z kapustą i tofu

  • 500 g makaronu
  • ½ główki młodej kapusty
  • ½ kg pieczarek
  • 200 g tofu wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie łazanek z kapustą i tofu

  1. Pieczarki obieramy i kroimy w średniej grubości plastry, cebulę pozbawiamy łupiny i drobno siekamy, a tofu odsączamy ręcznikiem papierowym i tniemy w kostkę.
  2. Kapustę obieramy z brzydkich, nadgniłych i podziurawionych liści, wycinamy głąb, a resztę siekamy w drobne paski.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy porcję oleju, wrzucamy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia. W kolejnym kroku dorzucamy tofu wędzone oraz pieczarki.
  4. Na tym etapie możemy nieco zwiększyć moc palnika, by składniki szybciej się przyrumieniły. Kiedy tak się stanie, dodajemy kapustę.
  5. Teraz zmniejszamy moc palnika, zabezpieczmy patelnię pokrywką i dusimy całość przez ok. 20-25 minut lub do momentu, w którym kapusta zmięknie.
  6. W międzyczasie do dużego garnka wlewamy wodę, doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Ugotowany makaron dorzucamy do kapusty, całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Łazanki z kapustą i tofu podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Pieczone steki z czerwonej kapusty

Kapusta i ziemniaki to podstawa wielu smakowitych polskich dań. Doskonale łączą się ze sobą w zupach i sałatkach, ale mając odrobinę więcej czasu, stworzymy z nich prawdziwie wykwintne danie. Pieczone steki z kapusty czerwonej, serwowane w towarzystwie chrupiących ziemniaków rozbudzą kubki smakowe zarówno wegetarian, jak i mięsożerców.

Składniki na steki z czerwonej kapusty

  • 300 g kapusty czerwonej
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 12 g oliwy z oliwek
  • 10-15 g octu balsamicznego
  • 10 g sosu sojowego
  • 10 g syropu klonowego
  • 5 ząbków czosnku
  • do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, suszony rozmaryn
  • garść drobno posiekanego koperku

Przygotowanie steków z czerwonej kapusty

  1. Czerwoną kapustę dokładnie myjemy, pozbawiamy obitych lub naderwanych liści, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
  2. W kolejnym kroku dokładnie szorujemy ziemniaki i kroimy w łódeczki, a 4 ząbki czosnku obieramy z łupinek.
  3. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, syrop klonowy, ocet i doprawiamy wędzoną papryką. Do marynaty wrzucamy ziemniaki z czosnkiem.
  4. Dokładnie obtoczone ziemniaki oraz czosnek wykładamy na blachę do pieczenia, oprószamy solą i rozmarynem.
  5. Resztą marynaty smarujemy plastry kapusty z obu stron i dokładamy na blachę. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 35-40 minut.
  6. Kiedy steki się pieką, w misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ostatni ząbek czosnku, sól, pieprz i połowę drobno posiekanego koperku.
  7. Upieczone ziemniaki i steki z czerwonej kapusty podajemy polane sosem i obficie posypane resztą koperku. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Kapusta kiszonaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas