Kulinarny odkurzacz na złogi w jelitach. Szybko rozprawi się z bałaganem w organizmie

Ekstremalnie niskie temperatury za oknem sprawiają, że coraz chętniej wracamy do tradycyjnych polskich przepisów. Nic nie rozgrzewa tak dobrze i szybko, jak porcja parującego krupniku nalana do głębokiego talerza. Smak i aromat bogatego bulionu, porcja miękkich warzyw oraz dopełniająca wszystkiego kasza to idealne rozwiązanie w mroźne dni, kiedy mamy ochotę siedzieć pod kocem z mocno rozgrzewającym daniem.

Jak przygotować rozgrzewający krupnik?
Jak przygotować rozgrzewający krupnik?Archiwum autora

Krupnik - co to za zupa?

Doskonałym pomysłem na zrobienie porządku w lodówce jest ugotowanie krupniku. To zupa, która powstaje na bazie bulionu (najczęściej drobiowego), licznych warzyw oraz kaszy jęczmiennej. Znawcy kuchni uważają, że to jeden z najstarszych udokumentowanych polskich przepisów.

Receptura znalazła swoje miejsce w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która ukazała się w 1985 roku, a nosiła tytuł - "365 obiadów za pięć złotych". Co ciekawe, wersja bazowa zupy powstawała jedynie na bazie samych warzyw. Dopiero z czasem zaczęto ją rozszerzać m.in. o kaszę jęczmienną, gryczaną, pęczak, ryż, a nawet dodatek grzybów.

Dlaczego krupnik jest zdrowy?

Krupnik uwalnia jelita od ciężaru nagromadzonych złogów
Krupnik uwalnia jelita od ciężaru nagromadzonych złogów123RF/PICSEL

W książkach kucharskich figuruje pod kategorią zup, jednak krupnik o wiele bardziej przypomina sycące danie jednogarnkowe. Ma to związek z ilością składników niezbędną do uzyskania pysznego efektu. Potrawa doskonale ogrzewa zziębnięty żołądek, dlatego doskonale nadaje się po mroźnym spacerze, a także w licznych chorobach. Odpowiednie dobrane składniki tworzą w organizmie naturalną tarczę ochronną, nie dopuszczając do środka infekcji. Głównym składnikiem krupniku jest kasza jęczmienna, dzięki której danie zyskuje na wartościach odżywczych.

Z każdą porcją zupy dostarczamy organizmowi błonnika, żelaza, miedzi, potasu oraz fosforu. Potrawa zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy z grupy B i wyróżnia się wysoką dawką niacyny - składnika tworzącego czerwone krwinki oraz uczestniczącego w usprawnieniu metabolizmu. Dietetycy wskazują także na kolejne zalety krupniku - jest daniem wyjątkowo niskokalorycznym, w jednym talerzu znajduje się ok. 120 kcal. Dodatkowo szybko wymiata złogi zalegające w jelitach. Warto jednak mieć na uwadze, że wersję dietetyczną najlepiej przygotować na wywarze warzywnym.

Gotowa lista zakupów

Składniki:

  • 800 g drobiu (skrzydełka, nogi, udka)
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy w proszku
Krupnik to jedna z najbardziej smacznych i sycących polskich zup
Krupnik to jedna z najbardziej smacznych i sycących polskich zup123RF/PICSEL

Jak ugotować rozgrzewający krupnik?

  1. Mięso umieszczamy w dużym garnku, zalewamy przefiltrowaną wodą, a następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną z łupiny cebulę.
  2. Naczynie zabezpieczamy pokrywką, umieszczamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy całość do zagotowania. Kiedy zobaczymy, że woda zaczęła wrzeć, zmniejszmy moc palnika do minimum i gotujmy jeszcze przez godzinę.
  3. Pamiętajmy, by w trakcie na bieżąco usuwać z powierzchni wody zebrane szumowiny, czyli ścinające się białko z mięsa. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy z garnka ugotowane mięso oraz przyprawy.
  4. Drób kładziemy na talerzu, a kiedy całkowicie wystygnie, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do garnka z bulionem.
  5. W kolejnym kroku przechodzimy do obrania oraz pokrojenia w kostkę pietruszki, marchewki oraz ziemniaków. Tak przygotowane lądują w zupie.
  6. Do składników dosypujemy 6 łyżek kaszy jęczmiennej, doprawiamy płaską łyżeczką soli oraz 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
  7. Wszystko dokładnie mieszamy, zagotowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na minimalnej mocy palnika, odliczając ok. 30-35 minut.
  8. Z czasem zauważymy, że kasza napęczniała, a warzywa zmiękły. Dla podbicia smaku oraz koloru dodajemy jeszcze szczyptę kurkumy.
  9. Ugotowany krupnik podajemy na ciepło. Możemy posypać go z wierzchu posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, a także zaserwować z kromką świeżego pieczywa.
Co jeść i suplementować, żeby nie chorować? "Tajemnica odporności leży na talerzu"INTERIA.PL

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas