To w nich powstaje aż 90 proc. serotoniny. Przepis na zupę uszczęśliwiającą jelita

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Fani zdrowych i sycących dań, które nie wymagają wielu naczyń i robienia nieporządku w kuchni, od lat doceniają smak domowego krupniku. Jak połączyć esencjonalny bulion, dawkę warzyw oraz kaszę, by uzyskać jak najlepszy efekt? Podpowiadamy, jak przygotować idealny krupnik, który posmakuje wszystkim domownikom.

Co dodać do krupniku, żeby smakował wybornie?
Co dodać do krupniku, żeby smakował wybornie?123RF/PICSEL

Czym jest krupnik?

Z mieszanki bulionu, najczęściej drobiowego, warzyw oraz kaszy powstaje parujący i gęsty krupnik. Zupę uważa się za jeden z najstarszych polskich przepisów. Dawniej tego typu potrawy stanowiły podstawę pożywienia, gdyż do ich przygotowania wystarczyły jedynie tanie i ogólnodostępne składniki.

W wersji podstawowej wywar przygotowywano jedynie z samych warzyw. Współczesne odmiany krupniku najczęściej zawierają w sobie kaszę jęczmienną, choć zamienia się ją także na gryczaną, ryż, a nawet grzyby. Przepis na domowy krupnik przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Znalazł się także w jednej z najsłynniejszych książek kucharskich z 1858 roku - "365 obiadów za pięć złotych", autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Lista zakupów do zupy

Gęsty, sycący i parujący krupnik to coś więcej, niż zwykła zupa. Bogactwo składników sprawia, że staje się pełnoprawnym daniem jednogarnkowym. Doskonale rozgrzewa żołądek w chłodne jesienne wieczory. Przygotowany w domu z dobrze dobranych składników wspomaga naturalną odporność organizmu oraz przyspiesza walkę z infekcjami. Co ważne, zupa jest wyjątkowo niskokaloryczna.

Krupnik podaj z grzankami
Krupnik podaj z grzankami123RF/PICSEL

Składniki na krupnik:

  • 800 g drobiu-skrzydełka, nogi, udka
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy

Krupnik - jak przygotować?

  1. Wybrane porcje mięsa drobiowego wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną cebulę.
  2. Garnek przykrywamy pokrywką, ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika na najmniejszą i gotujemy przez ok. 1 godzinę.
  3. W międzyczasie usuwamy zbierające się na powierzchni szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Ugotowany drób, cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie wyławiamy za pomocą cedzaka.
  4. Mięso odkładamy do lekkiego przestudzenia, a następnie oddzielamy je od kości i ponownie umieszczamy w bulionie.
  5. Kiedy bulion mięsny się gotuje, możemy zabrać się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z bulionem, a następnie dosypujemy 6 łyżek kaszy jęczmiennej, płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.
  7. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, a następnie pozostawiamy minimalną moc palnika i podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez 30-35 minut.
  8. Po upływie wyznaczonego czasu kasza napęcznieje, a warzywa zdążą zmięknąć. Na sam koniec dodajemy do zupy szczyptę kurkumy.
  9. Gotowy krupnik podajemy na ciepło, obficie zasypany posiekanym koperkiem lub pietruszką. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Kasza to dobre źródło błonnika pokarmowegoPolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas