To w nich powstaje aż 90 proc. serotoniny. Przepis na zupę uszczęśliwiającą jelita

Co dodać do krupniku, żeby smakował wybornie?
Co dodać do krupniku, żeby smakował wybornie?123RF/PICSEL

Czym jest krupnik?

Zobacz również:

    Lista zakupów do zupy

    Krupnik podaj z grzankami
    Krupnik podaj z grzankami123RF/PICSEL
    • 800 g drobiu-skrzydełka, nogi, udka
    • 80 g kaszy jęczmiennej
    • 500 g ziemniaków
    • 1 średnia marchew
    • 1 mały korzeń pietruszki
    • 1 mała cebula
    • 2 litry wody
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • szczypta kurkumy

    Krupnik - jak przygotować?

    1. Wybrane porcje mięsa drobiowego wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną cebulę.
    2. Garnek przykrywamy pokrywką, ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika na najmniejszą i gotujemy przez ok. 1 godzinę.
    3. W międzyczasie usuwamy zbierające się na powierzchni szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Ugotowany drób, cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie wyławiamy za pomocą cedzaka.
    4. Mięso odkładamy do lekkiego przestudzenia, a następnie oddzielamy je od kości i ponownie umieszczamy w bulionie.
    5. Kiedy bulion mięsny się gotuje, możemy zabrać się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    6. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z bulionem, a następnie dosypujemy 6 łyżek kaszy jęczmiennej, płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.
    7. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, a następnie pozostawiamy minimalną moc palnika i podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez 30-35 minut.
    8. Po upływie wyznaczonego czasu kasza napęcznieje, a warzywa zdążą zmięknąć. Na sam koniec dodajemy do zupy szczyptę kurkumy.
    9. Gotowy krupnik podajemy na ciepło, obficie zasypany posiekanym koperkiem lub pietruszką. Smacznego!
    „Zdrowie na widelcu”: Kasza to dobre źródło błonnika pokarmowegoPolsat CafePolsat Cafe
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?