To w nich powstaje aż 90 proc. serotoniny. Przepis na zupę uszczęśliwiającą jelita
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Fani zdrowych i sycących dań, które nie wymagają wielu naczyń i robienia nieporządku w kuchni, od lat doceniają smak domowego krupniku. Jak połączyć esencjonalny bulion, dawkę warzyw oraz kaszę, by uzyskać jak najlepszy efekt? Podpowiadamy, jak przygotować idealny krupnik, który posmakuje wszystkim domownikom.
Czym jest krupnik?
Z mieszanki bulionu, najczęściej drobiowego, warzyw oraz kaszy powstaje parujący i gęsty krupnik. Zupę uważa się za jeden z najstarszych polskich przepisów. Dawniej tego typu potrawy stanowiły podstawę pożywienia, gdyż do ich przygotowania wystarczyły jedynie tanie i ogólnodostępne składniki.
W wersji podstawowej wywar przygotowywano jedynie z samych warzyw. Współczesne odmiany krupniku najczęściej zawierają w sobie kaszę jęczmienną, choć zamienia się ją także na gryczaną, ryż, a nawet grzyby. Przepis na domowy krupnik przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Znalazł się także w jednej z najsłynniejszych książek kucharskich z 1858 roku - "365 obiadów za pięć złotych", autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Sprawdź: Aromatyczny krupnik
Lista zakupów do zupy
Gęsty, sycący i parujący krupnik to coś więcej, niż zwykła zupa. Bogactwo składników sprawia, że staje się pełnoprawnym daniem jednogarnkowym. Doskonale rozgrzewa żołądek w chłodne jesienne wieczory. Przygotowany w domu z dobrze dobranych składników wspomaga naturalną odporność organizmu oraz przyspiesza walkę z infekcjami. Co ważne, zupa jest wyjątkowo niskokaloryczna.
Składniki na krupnik:
- 800 g drobiu-skrzydełka, nogi, udka
- 80 g kaszy jęczmiennej
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia marchew
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 litry wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- szczypta kurkumy
Sprawdź: Krupnik na skrzydełkach
Krupnik - jak przygotować?
- Wybrane porcje mięsa drobiowego wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz obraną cebulę.
- Garnek przykrywamy pokrywką, ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika na najmniejszą i gotujemy przez ok. 1 godzinę.
- W międzyczasie usuwamy zbierające się na powierzchni szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa. Ugotowany drób, cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie wyławiamy za pomocą cedzaka.
- Mięso odkładamy do lekkiego przestudzenia, a następnie oddzielamy je od kości i ponownie umieszczamy w bulionie.
- Kiedy bulion mięsny się gotuje, możemy zabrać się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z bulionem, a następnie dosypujemy 6 łyżek kaszy jęczmiennej, płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.
- Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, a następnie pozostawiamy minimalną moc palnika i podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez 30-35 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu kasza napęcznieje, a warzywa zdążą zmięknąć. Na sam koniec dodajemy do zupy szczyptę kurkumy.
- Gotowy krupnik podajemy na ciepło, obficie zasypany posiekanym koperkiem lub pietruszką. Smacznego!
Sprawdź również: