Kultowa przekąska z ciasta francuskiego. Znika do ostatniego okruszka

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Oto szybka przekąska, która znika z półmisków w pierwszej kolejności podczas imprez. Parówki w cieście francuskim to idealne rozwiązanie dla zabieganych szefów kuchni, którzy szukają przepisów na szybki poczęstunek. Przygotujesz je w trybie last minute, gdy goście już zbliżają się do twojego mieszkania. Ciasto francuskie z parówkami to receptura idealna na rozpoczęcie swojej przygody z gotowaniem.

Szybka przekąska na imprezę
Szybka przekąska na imprezę123RF/PICSEL

Parówki w cieście, czyli as z kuchennego rękawa

Z przyrządzeniem tej smacznej przekąski imprezowej poradzi sobie każdy. Nie trzeba posiadać imponującego doświadczenia kulinarnego, by za każdym razem parówki w cieście francuskim smakowały pierwszorzędnie. Recepturę warto mieć pod ręką, gdy spontanicznie zaprosisz gości do domu i chcesz zafundować im smaczny poczęstunek.

Co więcej, smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie szkodzą im nawet długie imprezy do białego rana. Mimo wszystko raczej nie ma się co spodziewać, że będą leżeć na stole przez wiele godzin. Parówki w cieście należą do smakołyków, które podczas przyjęć rozchodzą się jak świeże bułeczki.

Ciasto francuskie z parówką — lista składników

Dokładną ilość produktów dobierz na podstawie liczby uczestników spotkania. To kolejny atut tej przekąski. Podawać ją można podczas kameralnych spotkań i hucznych bankietów.

Przygotuj:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 4 parówki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • garść sezamu do posypania.

Jak widać, specjał ten bazuje na produktach dostępnych w większości sklepów spożywczych.

Parówki w cieście możesz przygotować w poręcznym rozmiarze
Parówki w cieście możesz przygotować w poręcznym rozmiarze123RF/PICSEL

Przepis na parówki w cieście francuskim krok po kroku

Niejednokrotnie proste rozwiązania okazują się najlepsze. Zasada ta sprawdza się w kuchni, a parówki w cieście są na to pysznym dowodem. Pora wziąć się do pracy.

  • Każdą parówkę przekrój na pół. To samo zrób z plastrami sera żółtego.
  • Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na osiem równych części.
  • Na każdym kawałku ułóż plaster sera i połowę kiełbaski.
  • Zawiń szczelnie. W ramach podniesienia walorów estetycznych, na wierzchu wykonaj niezbyt głębokie nacięcia.
  • W misce roztrzep jajko i posmaruj każdą parówkę w cieście.
  • Na koniec posyp wierzch ziarnami sezamu.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Jak długo piec parówki w cieście francuskim? Zajmie to około 20 minut. Ciasto powinno być złociste.

Dla urozmaicenia

Do posypania wierzchu potrawy możesz użyć wyrazistej w smaku czarnuszki, czarnego sezamu lub ziaren słonecznika. Seromaniacy wykorzystują tarty ser, który pod wpływem wysokiej temperatury tworzy chrupiącą skorupkę.

Do parówek w cieście pasują różnorodne sosy. Nie musisz bazować wyłącznie na musztardzie i keczupie. Serwuj je z dipem czosnkowym, jogurtowo-ziołowym albo pomidorową salsą. Uczta dla podniebienia to mało powiedziane.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas