Kultowa przekąska z ciasta francuskiego. Znika do ostatniego okruszka

Szybka przekąska na imprezę
Szybka przekąska na imprezę123RF/PICSEL

Parówki w cieście, czyli as z kuchennego rękawa

Parówki z serem w cieście francuskim

Ciasto francuskie z parówką — lista składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 4 parówki,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • garść sezamu do posypania.
Parówki w cieście możesz przygotować w poręcznym rozmiarze
Parówki w cieście możesz przygotować w poręcznym rozmiarze123RF/PICSEL

Przepis na parówki w cieście francuskim krok po kroku

  • Każdą parówkę przekrój na pół. To samo zrób z plastrami sera żółtego.
  • Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na osiem równych części.
  • Na każdym kawałku ułóż plaster sera i połowę kiełbaski.
  • Zawiń szczelnie. W ramach podniesienia walorów estetycznych, na wierzchu wykonaj niezbyt głębokie nacięcia.
  • W misce roztrzep jajko i posmaruj każdą parówkę w cieście.
  • Na koniec posyp wierzch ziarnami sezamu.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Jak długo piec parówki w cieście francuskim? Zajmie to około 20 minut. Ciasto powinno być złociste.

Dla urozmaicenia