Kultowa przekąska z ciasta francuskiego. Znika do ostatniego okruszka
Oprac.: Joanna Leśniak
Oto szybka przekąska, która znika z półmisków w pierwszej kolejności podczas imprez. Parówki w cieście francuskim to idealne rozwiązanie dla zabieganych szefów kuchni, którzy szukają przepisów na szybki poczęstunek. Przygotujesz je w trybie last minute, gdy goście już zbliżają się do twojego mieszkania. Ciasto francuskie z parówkami to receptura idealna na rozpoczęcie swojej przygody z gotowaniem.
Spis treści:
Parówki w cieście, czyli as z kuchennego rękawa
Z przyrządzeniem tej smacznej przekąski imprezowej poradzi sobie każdy. Nie trzeba posiadać imponującego doświadczenia kulinarnego, by za każdym razem parówki w cieście francuskim smakowały pierwszorzędnie. Recepturę warto mieć pod ręką, gdy spontanicznie zaprosisz gości do domu i chcesz zafundować im smaczny poczęstunek.
Co więcej, smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie szkodzą im nawet długie imprezy do białego rana. Mimo wszystko raczej nie ma się co spodziewać, że będą leżeć na stole przez wiele godzin. Parówki w cieście należą do smakołyków, które podczas przyjęć rozchodzą się jak świeże bułeczki.
Ciasto francuskie z parówką — lista składników
Dokładną ilość produktów dobierz na podstawie liczby uczestników spotkania. To kolejny atut tej przekąski. Podawać ją można podczas kameralnych spotkań i hucznych bankietów.
Przygotuj:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 4 parówki,
- 4 plastry żółtego sera,
- 1 jajko,
- garść sezamu do posypania.
Jak widać, specjał ten bazuje na produktach dostępnych w większości sklepów spożywczych.
Przepis na parówki w cieście francuskim krok po kroku
Niejednokrotnie proste rozwiązania okazują się najlepsze. Zasada ta sprawdza się w kuchni, a parówki w cieście są na to pysznym dowodem. Pora wziąć się do pracy.
- Każdą parówkę przekrój na pół. To samo zrób z plastrami sera żółtego.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel go na osiem równych części.
- Na każdym kawałku ułóż plaster sera i połowę kiełbaski.
- Zawiń szczelnie. W ramach podniesienia walorów estetycznych, na wierzchu wykonaj niezbyt głębokie nacięcia.
- W misce roztrzep jajko i posmaruj każdą parówkę w cieście.
- Na koniec posyp wierzch ziarnami sezamu.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Jak długo piec parówki w cieście francuskim? Zajmie to około 20 minut. Ciasto powinno być złociste.
Dla urozmaicenia
Do posypania wierzchu potrawy możesz użyć wyrazistej w smaku czarnuszki, czarnego sezamu lub ziaren słonecznika. Seromaniacy wykorzystują tarty ser, który pod wpływem wysokiej temperatury tworzy chrupiącą skorupkę.
Do parówek w cieście pasują różnorodne sosy. Nie musisz bazować wyłącznie na musztardzie i keczupie. Serwuj je z dipem czosnkowym, jogurtowo-ziołowym albo pomidorową salsą. Uczta dla podniebienia to mało powiedziane.
Polecamy: