Tak w prosty sposób zrobisz domową musztardę. Jej smak jest obłędny

Aby zrobić domową musztardę potrzebne są nasiona gorczycy i kilka przypraw
Aby zrobić domową musztardę potrzebne są nasiona gorczycy i kilka przypraw 123RF/PICSEL

Czy musztarda jest zdrowa?

  • Są one bogate w błonnik, magnez oraz selen
  • Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3

Domowa musztarda - przepis krok po kroku

Musztarda zrobiona z jasnych nasion gorczycy będzie miała łagodniejszy smak
Musztarda zrobiona z jasnych nasion gorczycy będzie miała łagodniejszy smak 123RF/PICSEL

Składniki

na musztardę łagodną

  • 200 g białej lub żółtej gorczycy
  • 10 g soli
  • 40 ml octu jabłkowego
  • 300 ml wody w temperaturze pokojowej

na musztardę ostrą

  • 100 g białej lub żółtej gorczycy
  • 100 g brązowej lub czarnej gorczycy
  • 10 g soli
  • 40 ml octu jabłkowego lub winnego
  • 300 ml wody w temperaturze pokojowej
  1. Nasiona gorczycy zmiel w młynku do kawy, moździerzu lub malakserze razem z solą. 
  2. Zmieloną przesyp do większej miski, dolej ocet oraz wodę i wymieszaj. 
  3. Tak przygotowane składniki wstaw do lodówki na ok. 24 h.
  4. Po tym czasie sprawdź konsystencję, w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.
  5. Potem przełóż do wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.
„Zdrowie na widelcu”: Gatunki musztardy. Co oznacza woda w słoiku? Polsat Cafe
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?