Tak w prosty sposób zrobisz domową musztardę. Jej smak jest obłędny
Musztarda to doskonały dodatek do wielu potraw - m.in. mięs czy dań z grilla. Ta, którą kupujemy w sklepie, często w składzie ma wiele szkodliwych związków - polepszaczy smaku czy konserwantów. Cenisz sobie zdrowsze rozwiązania? Przygotuj musztardę samodzielnie. To naprawdę bardzo proste.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Czy musztarda jest zdrowa?
Domowa musztarda poza tym, że bardziej naturalna to dodatkowo jest też pyszna. Możesz przygotować ją w dwóch wersjach - łagodną lub bardziej pikantną. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Poza walorami smakowymi musztarda ma też sporo korzystnych dla zdrowia właściwości - głównie dzięki nasionom gorczycy, które stanowią jej bazowy składnik.
- Są one bogate w błonnik, magnez oraz selen
- Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3
Poza gorczycą konieczne jest też kilka dodatków podkręcających smak - m.in. ocet winny. Jak więc zrobić domową musztardę?
Domowa musztarda - przepis krok po kroku
Główną rzeczą na jaką należy zwrócić uwagę zanim przystąpisz do przygotowania domowej musztardy jest wybór nasion gorczycy. Jeśli wybierzesz ciemniejsze, wówczas musztarda będzie bardziej ostra. Najlepiej jednak dodać zarówno jasne jak i ciemne. Dla złagodzenia smaku można też wcześniej podprażyć je na suchej patelni.
Sposób przygotowania:
- Nasiona gorczycy zmiel w młynku do kawy, moździerzu lub malakserze razem z solą.
- Zmieloną przesyp do większej miski, dolej ocet oraz wodę i wymieszaj.
- Tak przygotowane składniki wstaw do lodówki na ok. 24 h.
- Po tym czasie sprawdź konsystencję, w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.
- Potem przełóż do wyparzonych słoiczków i przechowuj w lodówce.