Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie
Przepis na pastę jajeczną powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdej osoby, której znudziły się już klasyczne kanapki, owsianki i jajecznice serwowane na śniadanie. Przygotować ją można dzień wcześniej, więc brak czasu o poranku przestanie być wymówką, przez którą wychodzisz z domu z pustym brzuchem. Masz ochotę na tradycyjną wersję tej potrawy z majonezem, a może szukasz pomysłu na dietetyczną pastę jajeczną? Skorzystaj z naszych inspiracji.
Spis treści:
Dlaczego jajka na śniadanie to dobry pomysł?
To jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, jakie mogą znaleźć się w naszych kuchniach. Do zrobienia pasty jajecznej potrzebujemy jajek na twardo - okazuje się, że jedzenie ich w takiej formie jest najbardziej polecane przez specjalistów z zakresu żywienia. Smażenie bowiem pozbawia je sporej części witamin. Gotowanie pozwala zachować najwięcej walorów, a jest ich naprawdę dużo.
Przede wszystkim jedzenie jajek zaspokaja potrzebę organizmu w kwestii białka. Do tego dochodzą witaminy A, D, E oraz K. Istotna jest obecność lecytyny, która:
- wspiera procesy myślowe i zapamiętywanie,
- wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
- opóźnia procesy starzenia,
- poprawia krążenie krwi,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- sprzyja procesom metabolicznym i regeneracji po dużym wysiłku fizycznym.
Dlaczego warto jeść jajka zwłaszcza na śniadanie? To kapitalny sposób, aby nasycić organizm po nocnej przerwie w posiłkach. Dzięki temu przemiana materii odbywa się w odpowiednim tempie, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a także odchudzaniu. Taki posiłek powstrzyma napady głodu i gwałtowne wahania cukru we krwi. Bez trudu wytrzymamy do drugiego śniadania albo wczesnego obiadu.
Pasta jajeczna jako posiłek uniwersalny
Choć skupiliśmy się na śniadaniu, pasta jajeczna to smaczny sposób na zaopatrzenie się w lunch do pracy lub urozmaicenie swoich kolacji. Jej podstawą są jajka, ale wybór dodatków jest niemalże nieograniczony. Pasta jajeczna z nowalijkami króluje wiosną, a jej skład urozmaicać można sezonowymi składnikami w zależności od pory roku. Za sprawą wędzonego łososia, awokado lub szafranu stanie się potrawą naprawdę szykowną, a pasta z jajek w towarzystwie fety czy serka mascarpone nabierze charakteru i kremowej konsystencji.
Tradycyjny przepis na pastę jajeczną - jak u mamy!
Wielu kucharzy-amatorów ceni proste i klasyczne receptury. Jeśli też uważasz, że czasem w kuchni nie ma co niepotrzebnie kombinować, zapoznaj się z dziecinnie prostym przepisem na pastę z jajek. To jeden z symboli autentycznej, domowej kuchni.
Składniki:
- 5 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek świeżego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy nieco przestygną, pozbądź się skorupek.
- Przełóż je do głębokiej miski i rozdrobnij widelcem. Wcześniej możesz pokroić je na mniejsze kawałki, by ułatwić sobie to zadanie.
- Dodaj majonez, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Szczypiorek umyj, osusz na ręczniku papierowym, posiekaj i dodaj do pasty.
Tak przygotowaną pastę jajeczną z majonezem możesz zajadać solo lub z kromką świeżego pieczywa. Jeśli zależy ci na zwiększeniu jej objętości, dodaj biały twaróg. To idealne koło ratunkowe, gdy masz ochotę na pastę, ale liczba jajek jest niewystarczająca.
Dietetyczna pasta jajeczna
Same jajka nie są wybitnie kaloryczne. Jedna sztuka ma zazwyczaj niespełna 80 kalorii - to niewiele, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę wymienione wcześniej zalety jedzenia jajek. Pastę w bombę kaloryczną mogą jednak zamieniać dodatki - przede wszystkim majonez. Nawet ten domowej roboty trudno zaliczać do produktów "fit".
Jak "odchudzić" pastę jajeczną? Dużo lepszym pomysłem jest komponowanie sosu na bazie jogurtu naturalnego oraz musztardy. Miłośnicy wyrazistych smaków z pewnością docenią dodatek tartego chrzanu. Chudy twaróg to również poważna konkurencja dla majonezu.
Jeśli boisz się, że bez tego dodatku pasta jajeczna będzie mdła, weź pod uwagę użycie wyrazistych akcentów. Kapary, anchois, chrupiąca rzodkiewka, papryczka chili i poczciwy ogórek kiszony nie pozwolą twoim kubkom smakowym na nudę. Jednocześnie bez obaw wejdziesz na wagę.
Polecamy: