Reklama

Reklama

Kupujesz pomidory w puszce? To błąd!

Półki sklepowe niemal uginają się od nadmiaru przetworzonych produktów. Tymczasem pomidory w puszce mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Sięgamy po nie jednak coraz częściej, z wygody lub z uwagi na cenę. Jak to faktycznie jest? Czy naprawdę mamy się czego obawiać?

Przeciery, kawałki pomidorów krojonych lub całych, koncentraty, gotowe sosy. Sklepy spożywcze dają nam szeroką gamę wyboru przetworzonych produktów. Poza sezonem jest to zdecydowanie tańsza inwestycja. Wiele z tych produktów jest już przyprawionych, co sprawia, że danie możemy przygotować w kilka minut.

W ostatnim czasie sporo mówi się jednak o szkodliwym wpływie pomidorów z puszki na nasze zdrowie. Czy faktycznie?

Pomidory w puszce a bisfenol A

Opinie na temat tego, czy powinno się jeść produkty spożywcze z puszek, są podzielone. Przeciwnicy wskazują na zagrożenia wynikające przede wszystkim z samego opakowania. Wnętrze puszek jest bowiem pokryte bisfenolem A - związkiem chemicznym, który ma chronić zawartość przed kontaktem z metalem i który jest powszechnie wykorzystywany w produkcji tworzyw sztucznych.

Reklama

W minionych latach przeprowadzono wiele badań, dotyczących ewentualnej toksyczności bisfenolu A dla ludzkiego organizmu. W efekcie 1 marca 2011 roku Unia Europejska wprowadziła zakaz wykorzystywania go w produkcji butelek dla niemowląt. To budzi obawy.


Czytaj również: Cebula nie dla każdego! Sprawdź, kto nie powinien jej jeść

Czy pomidory z puszki są zdrowe?

To, czy bisfenol A posiada toksyczne działanie na organizm ludzi dorosłych, wciąż jest w fazie badań. Naukowcy zastanawiają się również, jakie jego ilości przenikają z opakowań do żywności, w przypadku konserw owocowych i warzywnych.

Nie ulega jednak wątpliwości, iż problem pojawia się, kiedy otworzymy puszkę i nie wykorzystamy całej jej zawartości, pozostawiając resztę w lodówce. Pod wpływem światła i tlenu bisfenol dostanie się do pożywienia. W związku z tym warto przełożyć resztkę pomidorów do szklanego słoiczka i w ten sposób przechować do następnego użycia.

By być w stu procentach pewnym tego, co jemy, warto zainwestować w maszynkę do przecierania pomidorów. Ta wyglądem przypomina sprzęt kuchenny, który używały nasze babcie. Przy domowej produkcji przetworów ze świeżych pomidorów mamy pewność, że w przygotowanych przez nas daniach nie znajdują się żadne szkodliwe dla zdrowia substancje.

Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniem i wzmocnienie odporności
Grasica: Zapomniany przysmak. Jakie ma właściwości?
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Wypróbuj tych sposobów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy