Kurabiedes - greckie ciasteczka

Ciasteczka z greckiej kuchni.

Składniki:

- 50 dag mąki,

- 30 dag masła,

- 10 dag cukru,

- 20 dag posiekanych migdałów,

- 2 żółtka,

- 1/2 torebki proszku do pieczenia,

- 3 łyżeczki koniaku,

- 20 dag cukru pudru

Przygotowanie:

Mikserem ucieraj masło tak długo, aż uzyskasz biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i koniak. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Rozwałkuj, wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, ułóż je na natłuszczonej blasze. Piecz 20 minut w temp. 160 st. C. Wyjmij i od razu posyp cukrem pudrem.

Uwaga: jeśli uda Ci się kupić wodę różaną, skrop nią gorące ciastka, a dopiero potem posyp je cukrem pudrem.

Wydawnictwo Bauer
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas