Kurabiedes - greckie ciasteczka
Ciasteczka z greckiej kuchni.
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 30 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 20 dag posiekanych migdałów,
- 2 żółtka,
- 1/2 torebki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki koniaku,
- 20 dag cukru pudru
Przygotowanie:
Mikserem ucieraj masło tak długo, aż uzyskasz biały kolor. Dodaj żółtka, cukier, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i koniak. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Rozwałkuj, wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, ułóż je na natłuszczonej blasze. Piecz 20 minut w temp. 160 st. C. Wyjmij i od razu posyp cukrem pudrem.
Uwaga: jeśli uda Ci się kupić wodę różaną, skrop nią gorące ciastka, a dopiero potem posyp je cukrem pudrem.