Kurczak imbirowyz owocami

Małopolski przebój od pokoleń

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem, majerankiem, imbirem oraz kolendrą. Mieszanką polej kurczaka, natrzyj go solą i oprósz pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na 4).2. Pomarańcze obierz i podziel w ósemki, cytrynę w ćwiartki. Dwa jabłka pokrój w talarki, a dwa w ósemki.3. Cząstki jabłek, cytryny i pomarańczy wymieszaj z rodzynkami, polej miodem, pomieszaj. Nadziej kurczaka. Następnie ułóż go w żaroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia, skrop olejem i obłóż plastrami jabłek. 4 Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180°C. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego jasny klarowny sos. Po tym czasie odkryj mięsolub rozetnij rękaw, wyjmij plastry jabłek i piecz kurczaka jeszcze ok. 15 min, aby skórka nabrała złocistego koloru (możesz włączyć termoobieg).

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas