Kurczak imbirowyz owocami
Małopolski przebój od pokoleń
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i osusz. Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem, majerankiem, imbirem oraz kolendrą. Mieszanką polej kurczaka, natrzyj go solą i oprósz pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na 4).2. Pomarańcze obierz i podziel w ósemki, cytrynę w ćwiartki. Dwa jabłka pokrój w talarki, a dwa w ósemki.3. Cząstki jabłek, cytryny i pomarańczy wymieszaj z rodzynkami, polej miodem, pomieszaj. Nadziej kurczaka. Następnie ułóż go w żaroodpornym naczyniu z pokrywką lub w rękawie do pieczenia, skrop olejem i obłóż plastrami jabłek. 4 Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 180°C. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego jasny klarowny sos. Po tym czasie odkryj mięsolub rozetnij rękaw, wyjmij plastry jabłek i piecz kurczaka jeszcze ok. 15 min, aby skórka nabrała złocistego koloru (możesz włączyć termoobieg).