Kurczak po włosku
Soczyste mięso z pysznymi dodatkami. Smakuje wyśmienicie!

Składniki
- 4 udka kurczaka
- ok. 10 dużych pieczarek
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- 1 puszka pomidorów (pokrojonych)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem, obsmaż krótko na patelni, a następnie odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż najpierw pokrojony na kawałki boczek oraz posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, smaż kolejne 5 minut. Wlej wino, dodaj pomidory wraz z zalewą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj około 5 minut. 2. Dodaj do sosu uda i duś do miękkości przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj osączone z zalewy oliwki.