Reklama

Reklama

Kurczak po włosku

Soczyste mięso z pysznymi dodatkami. Smakuje wyśmienicie!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • ok. 10 dużych pieczarek
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów (pokrojonych)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem, obsmaż krótko na patelni, a następnie odłóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż najpierw pokrojony na kawałki boczek oraz posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, smaż kolejne 5 minut. Wlej wino, dodaj pomidory wraz z zalewą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj około 5 minut. 

2. Dodaj do sosu uda i duś do miękkości przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj osączone z zalewy oliwki.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje