Kurczak w glazurze z orzechówką
Składniki: kurczak (ok. 1,3 kg), 50 ml nalewki premium Soplica Orzech Laskowy, po 2 łyżki oleju, musztardy, mąki i masła, 1,5 szkl. bulionu drob., po łyżeczce ostrej papryki i rozmarynu, rozmaryn i pomidorki koktajlowe do dekoracji, sól, pieprz.

Kurczaka oczyść, umyj, dokładnie osusz. Natrzyj go solą i posmaruj musztardą zmieszaną z 2 łyżkami nalewki. Oprósz papryką i posiekanym rozmarynem, a po godzinie włóż do brytfanny, podlej rozpuszczonym masłem i skrop olejem.
Wstaw kurczaka do piekarnika (temp. 190°C) i piecz go pod przykryciem 40 minut. W trakcie pieczenia podlewaj resztą nalewki zmieszanej z bulionem. Pod koniec odkryj i dopiecz go na złoty kolor, podlewając samym bulionem.
Upieczonego kurczaka wyjmij na półmisek. Powstały sos przelej do rondelka, zagęść mąką, podgotuj, dopraw. W razie potrzeby uzupełnij wodą lub bulionem. Kurczaka udekoruj i podawaj, np. z duszonymi warzywami i ziemniakami.